Stucctoll, rabruha és panelromantika: a Dóm téren kel életre a csillámporos magyar Chicago

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évadának leggrandiózusabb produkciójának, a Chicago című musicalnek az előkészítő munkálatai: már tervezik a jelmezeket és díszleteket, dolgoznak a látványvilágért és a zenei élményért felelős alkotók is. A világhírű musicalt augusztus 12-én mutatják be a Dóm téren, az ország legnagyobb szabadtéri színpadán.
Rafai Gábor

2022. május 13. 15:50

Stucctoll, rabruha és panelromantika: a Dóm téren kel életre a csillámporos magyar Chicago

John Kander, Fred Ebb és Bob Fosse világszerte ismert, de a Szabadtéri Játékokon eddig be nem mutatott musicalje egészen egyedi koncepcióval érkezik Szegedre. 

 

Béres Attila rendező megfogalmazásában nemcsak az igazságszolgáltatás és a showbiznisz olvad egybe a színpadon, a rendezés beemeli legsajátabb hétköznapi valóságunkat, a paneldzsungelek érzelmileg is sivár miliőjét. Reflektál a darab központjában álló 15 perc hírnév problémakörének legmaibb vonzataira, univerzális mondanivalója mellett pedig sok izgalmas megoldással kikacsint a „kis magyar valóságra”. 

 

A különleges megközelítést az izgalmas, áttételes látványvilág hangsúlyozza majd:

 

– A helyszín és az idő ugyan meghatározhatatlan, de inkább emlékeztet a mai valóságra. Ebbe fognak berobbanni olyan, az amerikai revüt idéző, nagyon látványos, világító, nagyon túlzó, nagyon tollas, habos betétek, amelyek az énekszámokat fogják kísérni. Sok olyan, ma talán polgárpukkasztónak nevezhető figura és stílus is fel fog tűnni, ami merészebb a megszokottnál – fogalmazott Papp Janó jelmeztervező.

 

Kálmán Eszter díszlettervező összetett színpadi terében így összekeveredik napjaink városi környezete és utcai divatja a leggrandiózusabb revü képi világával. 

 

A különféle helyszíneket multifunkciós díszletelemek hivatottak megjeleníteni úgy, hogy a látvány sosem egyértelmű: mindenki számára ismerős tereptárgyak mellett meglepetésekkel teli színpadi teret hoznak létre az alkotók.

 

A vizuális orgiát a színpadképbe ágyazott LED-falak fokozzák tovább, amelyek kézzelfoghatóan és áttételesen is képviselik az előadásban központi szerepet játszó médiajelenlétet.

 

Az újszerű koncepció mellett sem kell aggódniuk a népszerű musical kedvelőinek, az ikonikus dalok természetesen egytől egyig felcsendülnek majd a pergő előadásban. A bombasztikus bigband-hangzásért és a feledhetetlen zenei élményért Rákai András zenei vezető és a Silló István dirigálta zenekar felel. 

 

A Szegedi Szabadtéri Játékokra több, mint tizedik alkalommal visszatérő karmester szerint az előadás zenei anyaga különösen izgalmas, mert a szatirikus cselekményhez hasonlóan a muzsika is ironikus felhanggal van jelen. 

 

Silló István azt is elárulta, ezúttal a zenészek is a színpadon foglalnak majd helyet, a börtönbeli cselekményhez igazodó jelmezekbe öltözve vesznek részt az előadásban, és szolgálnak majd néhány meglepő pillanattal a nézőknek.

 

Koreográfusként Barta Dóra szabja majd meg, hogyan mozogjanak a szereplők a pergő dzsessz ütemére. A Harangozó Gyula-díjas táncművész országszerte izgalmas produkciók rendezője, koreográfusa és látványtervezője. Idén először koreografál a dóm előtti nagyszínpadon.

 

A strucctollakban, rabruhákban, panel-romantikában és vérpezsdítő ritmusokban bővelkedő előadás garantálja majd a Dóm téri évad nagyszabású befejezését augusztus 20-án. Előtte még további öt alkalommal harsan fel a dzsesszmuzsika.