Straub-plakettel tüntette ki egykori munkahelye Karikó Katalint

Mától három napon keresztül Szeged díszvendége Karikó Katalin világhírű biokémikus, a koronavírus-járvány elleni legmodernebb vakcina kifejlesztője. Szeged leendő díszpolgára Botka László polgármesternél kezdte a napját, majd első munkahelyére, a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba látogatott, ahol kitüntetést is átvehetett.

2021. május 19. 15:02

Straub-plakettel tüntette ki egykori munkahelye Karikó Katalint

Karikó Katalin pályáját 1978-ban akadémia ösztöndíjasaként a Szegedi Biológiai Kutatóközpont lipid laboratóriumában kezdte, ahol első feladatként azt kapta, hogy vizsgálja a szarvasi halkutató halainak zsírösszetételét.

Itt kezdett el vírusokkal foglalkozni, de 1985-ben létszámcsökkentés miatt el kellett hagynia a kutatóközpontot, ekkor döntött úgy, hogy férjével és kislányával külföldön folytatja kutatásait.

– Az elmúlt negyven évben jártam már itt az intézetben, legutóbb néhány éve angolul tartottam előadást – mondta az őt köszöntő ünnepség előtt a világhírű tudós, majd hozzátette, ha Szegeden jár, mindig eljön ide, hogy megcsodálja az újszegedi ligetet és a kutatóközpont előtti gyönyörű parkot.

Szeged leendő díszpolgárát Nagy Ferenc, az SZBK főigazgatója fogadta, majd az épület halljában találkozhatott egykori kollégáival: többek között Ormos Pállal, Duda Ernővel, Venetianer Pállal és Alföldi Lajossal, akik baráti öleléssel köszöntették.

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont első főigazgatójáról, Straub F. Brunóról elnevezett plakettet Nagy Ferenc jelenlegi főigazgató adta át az ünnepeltnek.

– Kis intézet, kis díj, de szívből adjuk – utalt rá a főigazgató, hogy az elmúlt hetekben számos egyéb, rangosan díjat is átvett már Karikó Katalin, majd arról beszélt, ilyen világhírű kutató eddig nem írta be még a nevét az intézet történetébe, ettől a jövőben a díj is értékesebbé válik.

– Ha nincs a világjárvány, akkor most nem én lennék itt, és egy másik kollégám állhatna itt helyettem. Jött a pandémia és sok-sok véletlen folytán most én vehetem át ezt a díjat, amit nagyon köszönök. A koronavírus elleni vakcina azonban sok ember munkájából születhetett meg. De bennem volt egy kis kun konokság, és kitartottam a hírvivő RNS kutatása mellett, mert majdnem abbamaradt a program, ezért most nekem tulajdonítják az egészet, pedig nagyon sokan dolgoztunk a sikerért – mondta a világhírű tudós.

Karikó Katalin programja holnap a Radnóti-gimnáziumban folytatódik, ahol rendhagyó órát tart a diákoknak, majd a tavaly felújított Móra Ferenc Múzeumban megnézi a Folyónk és földje című kiállítást. Ezután a Somogyi-könyvtárban egy könyvritkaságot fogad örökbe.

A díszpolgári címet pénteken, Szeged napján délután négy órakor veszi át Botka László polgármestertől a Széchenyi téren rendezett díszünnepségen.

rag