Strasbourgig mennek a kis kutak a benzinársapka miatt

Az Alkotmánybíróság és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága is befogadta mintegy félszáz kis töltőállomás-üzemeltetőnek a hazai hatósági árak szerkezete miatt benyújtott keresetét.
Kékes Viktória

2022. november 10. 12:27

Strasbourgig mennek a kis kutak a benzinársapka miatt

Májusban mi is beszámoltunk róla, hogy végső kétségbeesésükben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult ötven társaság, amelyek összesen több száz benzinkutat üzemeltetnek, mivel a kormány árstopja miatt egyre nagyobb veszteséget kénytelenek elkönyvelni, ami már működésüket veszélyezteti. A Független Benzinkutasok Szövetségének számításai szerint az intézkedés a nagy töltőállomás-hálózattal nem rendelkező hazai kis- és középvállalkozásoknak a kiskereskedelmi árstop tavaly november 15-i bevezetése óta legalább százmilliárdos veszteséget okozott.

 

A FBSZ elnöke most arról tájékoztatta a Népszavát, hogy az Alkotmánybíróság és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága is befogadta a keresetüket, így akár perek is indulhatnak a magyar állam ellen. A keresetben az áll, hogy a 480 forintban maximált eladási árral az állam vállalkozásaikat veszteséges működésre kényszerítette, amit egy másik törvény tilt.Illetve állításuk szerint a tavalyi, időarányos forgalmuk nyolcvan százaléka után ígért, literenként húsz forintos támogatás nemhogy nyereségre, még a működőképesség fenntartására sem elegendő.

 

A Népszavának nyilatkozott Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének elnöke. Ő úgy látja, egy ilyen per esetén a kis kutak sokkal nagyobb eséllyel indíthatnak sikeres pert, mint például a Mol. A hazai üzemanyag-ellátási láncban központi szerepet játszó cég, illetve a részvényeseket esetlegesen érő kár ugyanis legfeljebb közvetett lehet, ez pedig a magyar jog szerint nem lehet perindítási ok. Annál is inkább, mert a Mol nyeresége mostanság épp soha nem látott csúcsokra hág. Tehát a részvényesek okkal remélhetnek ebből jelentős osztalékot maguknak.