Strapabíróbb lesz a felújított buszmegálló a Centrumnál

Hétfőn kezdte meg a kivitelező a Mikszáth Kálmán utca és a Tisza Lajos körút sarkán lévő megálló felújítását. A jelenleginél sokkal teherbíróbb útfelületet készítenek, bazaltbeton felhasználásával dolgoznak.
Bod Péter

2022. július 18. 16:01

Strapabíróbb lesz a felújított buszmegálló a Centrumnál

Várhatóan augusztus 30-ára, tehát iskolakezdés előtt elkészül az egyik legforgalmasabb szegedi busz- és trolimegálló felújítása a Centrum oldalában, a Mikszáth Kálmán utca elején 

 

– mondta a helyszínen Terhes Gergő, a Norbo-Ép Kft. projektmenedzsere. Hatvan centire visszabontják az aszfaltréteget annak érdekében, hogy a jelenleginél sokkal teherbíróbb, kopástűrőbb és a téli sózásnak jobban ellenálló útfelületet alakítsanak ki.

 

Mindezt olyan technológiával végzik, amiben egyaránt felhasználnak darabolt betont és bazaltbetont. Főként ez utóbbinak köszönhető, hogy sokkal teherbíróbb útfelületet tudnak így kialakítani. Ez azért is fontos, mert gyakori jelenség, hogy az útpálya megsüllyed a nagy tömegű autóbuszok és trolik alatt.

Iskolakezdésre elkészül a kivitelező (fotók: Iványi Aurél)

 

A technológia Szegeden már bevált, több megállóhelyen így újították fel a megállóhelyeket, és az utakat. A felújítási munkák egyébként a Vásárhelyi Pál utcában és a Kálvin téren folytatódnak, a Vásárhelyi Pál utcában szintén a bazaltbetonos technológiát alkalmazzák. 

 

A Mikszáth Kálmán utca és a Tisza Lajos körút sarkán található megállóhelyet a pályafelújítás idejére ideiglenesen áthelyezték, hozzávetőleg 60 méterrel, így ez most a Bartók térhez került közelebb.