Stefánia körforgalom: kétféleképpen is át lehet rajta biciklizni, ha a Radnóti-gimnázium irányából érkezünk a kereszteződésbe

Az Oskola utca és a Stefánia felújításának részeként kétoldali irányhelyes kerékpársávokat alakítottak ki a színházi körforgalomnál. Vincze Tibor, a Szeged Pólus Nkft. projektigazgató-helyettese és Csüllög Imre, a Magyar Kerékpárosklub szegedi szervezetének vezetője szerint a kerékpárosok már most is sikeresen alkalmazkodnak a forgalmi változáshoz.
Szabó Luca

2022. július 06. 08:31

Stefánia körforgalom: kétféleképpen
is át lehet rajta biciklizni, ha a Radnóti-gimnázium irányából
érkezünk a kereszteződésbe

– Kétféle lehetősége van a kerékpárosnak: az egyik esetben a körforgalomhoz, a kerékpárosok számára kiépített behajtóágat használva, a körforgalomban haladó járművek számára elsőbbséget adva besorolhat és a körpályán biztonságban áthaladhat. A másik lehetőség szerint a színház előtti zebra mellett kialakított kerékpáros átvezető sávot vehetik igénybe. ebben az esetben az átkelő kerékpárosnak minden irányba elsőbbséget kell adnia – mondta Vincze Tibor az új lehetséges közlekedési módokról hozzátéve, hogy bármelyiket is választják a kerékpárosok, mindkettő kipróbált, biztonságos.

 

Ha a Kossuth Lajos sugárút felé biciklizünk, egyértelmű, hogy a körforgalomba is be kell hajtanunk kerékpárral is (fotók: Szabó Luca)

 

A kerékpárosok körforgalomba vezetése Európa más nagyobb városaiban is bevezették. Szegeden is több körforgalomban kialakítottak kerékpáros nyomokat, sávokat:

  • a Mátyás téren,
  • a Dugonics téren vagy
  • a Csillag téren.

 

Az elsőbbségadáson felül a körforgalomba behajtó kerékpárosnak semmilyen kötelezettsége nincsen. Bármelyik irányból behajthat a körforgalomba anélkül, hogy le kellene szállnia a járműről.

 

Csüllög Imre szerint a legbiztonságosabb közlekedési mód az, ha a kerékpáros a körpálya közepén halad, úgy nem akadályozza a jobbra kihajtó járműveket; nem alakul ki konfliktus a közlekedő felek között. Az átvezető sávot használó kerékpárosoknak mindenfelé elsőbbséget kell adniuk ugyanúgy, mint a Csillag téren lévő körforgalomnál is.

 

Rollerrel ugyanaz a helyzet: a tábláknak megfelelően jobbra át kell menni vele a zebránál; ha erre megyünk, kétszer is elsőbbséget kell adnunk: először a Belvárosi híd felől érkező járműveknek, majd a terelőszigetnél a körforgalomból érkező, a Belváros híd irányába tartó autóknak, motoroknak, troliknak és  kerékpárosoknak is

 

A legfontosabb változást talán az jelenti, hogy a Stefánia mellett közlekedőknek ezentúl tilos felhajtaniuk a járdára, vagy a körforgalmi behajtót, vagy az áthajtósávot kell választani, ahol azon az oldalon a kerékpárút véget ér. Az áthaladási kötelezettséget tábla is jelzi.

 

– Úgy látom, máris sokan megszokták. Számomra érdekes, hogy többen használják a gyalogátkelő melletti átvezetőt, mint a körforgalmat, de a járdán szabálytalanul kerékpározók száma minimális – összegzett Vincze Tibor.