Stádium 28 Kör: bizalmatlanságot tükröz a felsőoktatás átalakítása, a külföldi példákat össze sem lehet hasonlítani a Fidesz elképzeléseivel

Állásfoglalást jelentetett meg Facebook-oldalán a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagjaiból alakult civil társaság: nem ismertek alapos érvek, nem ismert az egyetemi vagyon, nem volt részletes elemzés, sem hatásvizsgálat.

2021. április 06. 07:38

Stádium 28 Kör: bizalmatlanságot tükröz a felsőoktatás átalakítása, a külföldi példákat össze sem lehet hasonlítani a Fidesz elképzeléseivel

A kormány március 31-én éjfél előtt tizenhárom törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek a felsőoktatási modellváltásról, amelyek valószínűsíthető elfogadása után a hazai felsőoktatás rendszere gyökeresen megváltozik.

A Stádium 28 Kör Facebook-oldalán megjelent állásfoglalásában öt pontban foglalja össze kritikai meglátásait, amiket a március 26-i online fóruma után állított össze. Ezek az alábbiak:

  • „Az átalakítás megvalósításának a módja a felsőoktatás szereplőinek többségével szembeni nagyfokú bizalmatlanságot tükrözi. Az egyeztetések hiánya, az érintettek szempontjainak figyelmen kívül hagyása és az információk visszatartása mind erre utal.
  • Az új modell bevezetését nem előzte meg az eddigi gyakorlat részletes elemzése és az új rendszer széleskörű hatásvizsgálata.
  • Nem ismeretesek alapos érvek, amelyek alátámasztanák, hogy a célzott alapítványi rendszer jobbá teszi majd a felsőoktatás működését, így az átalakítás valódi okaira sem derült eddig fény.
  • Az alapítványok vagyona elsősorban ingatlanokból fog állni, így az új rendszeren belül az egyetemek finanszírozása nem ismeretes.
  • A gyakran hivatkozott külföldi példák lényegesen különböznek a magyarországi tervektől.”

A fórum moderátora Sarkadi Balázs akadémikus, a Kör ügyvivője volt, a fórum előadói: Fábián István egyetemi tanár, Semjén András, a két hozzászóló: Stumpf István, egyetemi átalakításokkal megbízott kormánybiztos, és Szajbély Mihály, a Szegedi Tudományegyetem professzora, a BTK egyik szenátora az SZTE szenátusában. Szajbély professzor hozzászólását a Telex alapján mi is megjelentettük.

A Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagjaiból alakult civil társaság azt is megjegyzi állásfoglalásában, hogy

  • elfogadhatatlannak tartják, hogy egy olyan nagy, komplex rendszer átalakításánál, mint a hazai felsőoktatás, a döntéshozók figyelmen kívül hagyjanak minden elemző-kritikai hangot, az érintettek tanácsait, beleértve az MTA Elnökségének az állásfoglalását is.
  • Érthetetlen, hogy a pandémia tragikus időszakában miért van szükség kapkodó sietségre ebben a kérdésben, amikor a kockázat óriási, hiszen a tét a magyar fiatalok képzése hosszú távon. Rontani könnyű, a hibákat kijavítani nehéz.
  • Javasolják a törvényjavaslatok tárgyalásának elhalasztását, illetve azok visszavonását. Széleskörű, az érintettek bevonásával lebonyolítandó vitára és az átalakítással kapcsolatos kérdések tisztázására, valamint a javaslatok megfelelő átalakítására van szükség a kockázatok minimalizálásához.

A törvényjavaslat benyújtása előtt még Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közérdekűadat-igényléssel fordult a Szegedi Tudományegyetemhez is, hogy mindenki megismerhesse, „milyen információk alapján hoztak az egyetemek szenátusai pár hét leforgása alatt az egész hazai felsőoktatás jövőjét meghatározó döntést.” Nem járt sikerrel sem Szegeden, sem Debrecenben. A Pécsi Tudományegyetem rektora volt az, aki tíz pontban válaszolt Szél Bernadettnek.

Címlapon

mutasd mind