Spórolniuk kell a tűzoltóknak a benzinnel, és van olyan laktanya, ahova a tisztítószereket is otthonról kell vinniük

A hivatásos tűzoltók szakszervezete szerint a spórolás a tűzoltóságokat is elérte.
Kékes Viktória

2022. augusztus 05. 09:25

Spórolniuk kell a tűzoltóknak a benzinnel, és van olyan laktanya, ahova a tisztítószereket is otthonról kell vinniük

Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke az RTL Híradónak elmondta, hogy a tűzoltók gyakorlatokat is alig tarthatnak, annyira visszafogták a benzinköltségeket

 

A szakszervezeti vezető szerint egy hónapban egy összefogó megyei gyakorlatot fognak csak tartani, de a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat ellenőrzéseit is a minimálisra kell csökkenteni, sőt a laktanyákban és az őrsökön is spórolni kell. 

 

Már egy olyan intézkedéssorozat is életbe lépett, amelynek keretein belül a légkondicionáló berendezéssel felszerelt helyeken meghatározták, hány fok alá nem mehet a hőmérséklet, télen pedig, hogy milyen hőmérsékletig fűthetik fel a helyiségeket. 

 

A tűzoltólaktanyák fűtése is változhat. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón azt mondta: 

 

„Minden egyes közületnél, közintézménynél azt vizsgáljuk, hogy hol váltható ki a gázfűtés mással, leginkább fafűtéssel.” 

 

Azt, hogy a tűzoltó laktanyák ebből a szempontból közintézménynek számítanak-e, az RTL Híradó hiába kérdezte a kormánytól, de a szakszervezet szerint elkezdődtek a felmérések. Salamon Lajos szerint a tűzoltóságok jelenleg vizsgálják, hány laktanyában lehet átállni a téli időszakban a fával, olajjal való fűtésre, és ahol lehetséges, ott át fognak térni ezekre a fűtési rendszerekre. 

 

Az RTLúgy tudja, több tűzoltóságon már tisztítószereket is csak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság engedélyével lehet venni, de van laktanya, ahol azt kérték a dolgozóktól, hogy vigyenek inkább otthonról.

 

A Katasztrófavédelem a Híradó kérdésére elismerte a költségcsökkentéseket, szerintük azonban ezek nem érinthetik a feladatok ellátását, illetve nem veszélyeztethetik a biztonságos munkavégzést.