Spórolással enyhítené a gázhiányt az Európai Bizottság, a tervet a magyar kormány fúrhatja meg

A javaslat alapján a teljes EU-s fogyasztást 5-20 százalék között kellene visszavenni, kötelezően. Ennek viszont csak akkor van értelme, ha abból a szolidaritási mechanizmus alkalmazása is következik. A magyar kormánynak azonban esze ágában sincs szolidaritást vállalni a rászoruló tagállamokkal.
Kékes Viktória

2022. július 20. 08:39

Spórolással enyhítené a gázhiányt az Európai Bizottság, a tervet a magyar kormány fúrhatja meg

Ma hozza nyilvánosságra az Európai Bizottság azt a javaslatot, amelyet a télen várható gázhiány enyhítését hivatott orvosolni. Eddig annyit tudunk, hogy az uniós testület feltehetően a teljes EU-s fogyasztás 5-20 százalékos csökkentését írná elő a tagállamoknak - kötelező jelleggel. A közös megállapodáson alapuló korlátozást az Európai Bizottság is elrendelhetné, és ha legalább két tagállam kéri, akkor is élesíteni lehetne. 

 

A kötelező gázkorlátozás elsősorban az áramtermelőket és az ipari felhasználókat érintheti, a lakosság és a szociális intézmények fűtésének lekapcsolását az EU nem javasolja.

 

A Bizottság célja, hogy a javaslatot már a jövő héten elfogadják a tagállamok, mégpedig minősített többséggel - azaz a vétó ez esetben kizárva. 

 

A 444 azt írja, a kötelező spórolást csak akkor van értelme előírni, ha abból egy 2017-es rendeletben szabályozott szolidaritási mechanizmus alkalmazása is következik. Ennek lényege, hogy ha egy tagállamban annyira nincs már gáz, hogy a lakosságot és a szociális intézményeket sem bírják fűteni, akkor más tagállamok segítséget nyújtanak, egészen addig, amíg a saját területük állampolgárait maguk is képesek kiszolgálni gázzal. A mechanizmus részletesen és szigorúan szabályozza, hogy mit lehet vészhelyzetnek tekinteni, vagyis mikor lehet a mechanizmust alkalmazni, és azt is világosan előírja, hogy a kisegített tagállamnak azonnal ki is kell fizetnie az aktuális piaci árat a támogatásként kapott gázért.

 

A mechanizmus azonban önkéntességen alapul. Azaz a segítségnyújtás nem kötelező. A rendelet arra bíztatja a tagállamokat, hogy kössenek kétoldalú megállapodásokat, hogy ha baj van, kölcsönösen vállalják a mechanizmus aktiválását.

 

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke szerint az ilyen megállapodásokat minden tagállam számára kötelezővé tennék. Fideszes politikusok ezután sorra tiltakoztak, hogy Brüsszel el akarja venni a magyar emberek orosz gázát.

 

Magyarország nem kötött ilyen szolidaritási megállapodást senkivel. Helyette a kormány exporttilalmat rendelt el az energiahordozókra. Egész pontosan egy július 15-i kormányhatározatban Orbán Viktor felszólította az illetékes minisztereket, hogy készítsék el a tilalomról rendelkező jogszabályokat.

 

Ez pedig azt jelenti, hogy Magyarország előre kizárja magát a szolidaritási mechanizmusból, és ezzel némileg gyengíti a kötelező spórolásról szóló terv értelmét is.

 

Az Euronews két napja írt arról, hogy a Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen Bakuban tárgyalt arról a megállapodásról, amely alapján évente legalább húszmilliárd köbméter földgáz érkezik majd az Európai Unióba a déli gázfolyosón a következő öt évben. Az egyezség célja, hogy csökkentse a kontinens függőségét az orosz energiahordozóktól és enyhítse a már idén télen várható gázhiányt.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind