Spórol a magyar: évtizedes mélyponton az áramfogyasztás

A mostaninál 2013-ban, a 2008-as gazdasági világválság második hullámának hazai lecsengése idején volt alacsonyabb a felhasználás.
Kékes Viktória

2022. október 17. 09:16

Spórol a magyar: évtizedes mélyponton az áramfogyasztás

 

 

A Mavir adatai szerint a hónap folyamán a teljes országos bruttó villamosenergia-felhasználás mintegy két százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A fogyasztást alapvetően befolyásolja a külső hőmérséklet és a gazdasági aktivitás, de a rezsicsökkentés csökkentéséről szóló júliusi bejelentés óta nagy valószínűséggel a tarifaemelés miatt indult takarékoskodás is a fő hajtóerők között szerepel – írja a Portfolio.

Forrás: Portfolio

A 2022 szeptemberi érték két százalékkal maradt el az egy évvel korábbi adattól, és közel évtizedes mélypontot jelöl: legutóbb 2013-ban volt alacsonyabb a felhasználás.

Forrás: Portfolio

Fontos megjegyezni, hogy az adatok nem tartalmazzák a háztartási méretű naperőművek termelése által kielégített felhasználási igényt. Ezek teljesítőképessége már az 1400 MW-ot közelítette, több mint 350 MW-tal meghaladva az egy évvel korábbit. 

 

Az adatok fényében még érthetetlenebb a kormány döntése, amely amely szerint a tervbe vett, de engedélyt még nem szerzett napelemek által termelt villamos energiát a jövőben bizonytalan ideig nem fogadja a villamosenergia-rendszer. Erről részletesen itt írtunk.