Spanyolország: szükségállapot, Franciaország: rendkívüli intézkedések

Spanyolország korlátozza lakosai szabad mozgását a következő tizenöt napban, hogy lassítsa a koronavírus-járvány terjedését. Franciaországban az ország élete szempontjából nem szükséges nyilvános helyeket éjféltől bezárták.

2020. március 14. 23:33

Spanyolország: szükségállapot, Franciaország: rendkívüli intézkedések

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök elmondta: ebben az időszakban az emberek alapvetően csak az otthonuk és munkahelyük között közlekedhetnek. Ezenkívül egészségügyi intézménybe, élelmiszerboltba, patikába, bankba, biztosítóhoz, trafikba, tisztítóba, benzinkútra mehetnek, illetve előre nem látható sürgős esetben tartózkodhatnak közterületen. Az egész ország területén felfüggesztik az oktatást az óvodától az egyetemig, valamint minden sport- és kulturális rendezvény megtartását is. Zárva kell tartaniuk a vendéglátóhelyeknek, csak a házhozszállítási szolgáltatás működhet. A rendelkezés idejére néhány kivétellel a felére csökken az országon belül a vasúti, a közúti, a légi és a vízi tömegközlekedési járatok száma.

A miniszterelnök kitért arra, hogy amíg a szükségállapot tart, az ország egész területén a központi kormány számít a kompetens hatóságnak, és minden területi rendfenntartó testület a belügyminiszter irányítása alá kerül. A rendelkezés még szombat este érvénybe lép, miután megjelenik a hivatalos közlönyben, és tizenöt nap leteltével a parlament jóváhagyásával meghosszabbítható.

A drasztikus intézkedéseket azért rendelték el, mert Spanyolországban is felgyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése. Egy nap alatt 1500-zal lett több regisztrált beteg, számuk szombaton meghaladta a 6200-at. A betegségbe 193-an haltak bele, és 517-en gyógyultak meg eddig. A fertőzések felét a madridi autonóm közösségből jelentették.

Franciaországban a legújabb miniszterelnöki rendelet értelmében az éttermek, a bárok, a szórakozóhelyek, és a mozik vasárnaptól nem nyithatnak ki. Az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok, a dohányboltok és a benzinkutak nyitva tartását nem befolyásolja a rendelet. Edouard Philippe azt is kéri a franciáktól, hogy ha lehet, ne utazzanak sehova, az ingázást végképp felejtsék most el. Ő is azt hangsúlyozta, a járvány úgy lassítható a legkönnyebben, ha az emberek kerülik a társas érintkezéseket, nem járnak közösségekbe. Franciaországban 91-en haltak már meg a járvány miatt, a fertőzöttek száma 4499.

– Hétfőtől újabb utasításig a bölcsődék, az iskolák, a középiskolák, a gimnáziumok és az egyetemek zárva lesznek. A szakemberek azt mondják a gyerekeink és a legfiatalabbak terjesztik a leginkább a járványt – mondta még csütörtök esti televíziós beszédében Emmanuel Macron francia elnök. A beszédet, több mint 22 millióan, a francia tévénézők több mint nyolcvan százaléka követett élőben.