Sötétek a kistelepülések utcái? Az ő dolguk – a kormány szerint oldják meg úgy a közvilágítást, ahogy tudják, akarják

Éjfél és hajnal négy óra között egyáltalán nem lesz közvilágítás Mórahalom egyes részein és Csongrád-Csanád megyében több települése is arra készül, hogy lekapcsolja a köztéri lámpák egy részét, hogy így spóroljon. A polgármestereknek mostantól lehetősége is van erre: Orbán Viktor az önkormányzatokra hárította, hogy – az egyébként kötelezőnek számító közvilágítást – hogyan oldják meg.
Kis Máté

2022. november 10. 18:38

Sötétek a kistelepülések utcái? Az
ő dolguk – a kormány szerint oldják meg úgy a közvilágítást,
ahogy tudják, akarják

Kübekháza egyik utcáján már nem sokáig világít majd az összes kandeláber: a kétszáz lámpából ötvenet kikapcsolnak majd. Nem tudnak mást tenni, a kormány ugyanis továbbra sem segíti az energiaválságban az önkormányzatokat. Molnár Róbert polgármester a Szeged Televíziónak azt mondta, hárommillió forintot tudnak ezzel így spórolni, de igazából ez is csepp a tengerben:

 

– Akkor is ott lesz egy 16 millió forintos többlet, és ez csak a közvilágítás, ott van még ezentúl több intézmény, óvoda, önkormányzati épületek. Elképesztő... 314 százalékos emelés... – mondta Molnár Róbert.

 

Az önkormányzatok eddig csak a nem kötelező feladataikon spórolhattak, a kötelezőkön, mint például a közvilágítás, nem. A szerda esti Magyar Közlönyben viszont megjelent, hogy a kormány ennek felelősségét is a polgármesterekre és a képviselő-testületekre, közgyűlésekre hárítja.

 

Mórahalom – több más település mellett – szintén a spórolás mellett dönt, itt azonban nem ritkítják a működő lámpák számát, ehelyett teljes utcák borulhatnak sötétbe éjfél és hajnali négy között.

 

A közvilágítás csökkentését tervezik Debrecenben is. Papp László fideszes polgármester egyébként azt mondja, folyamatosan egyeztet a kormánnyal. De ismert, Hajdú-Bihar megye székhelyén a jövő héttől ritkul a menetrend, jövő év elejétől pedig a trolibuszok helyett minden nap, a villamosok helyett pedig hétvégente részben pótlóbuszok közlekednek.

 

– Ahogy az állam számára is egy jelentős teher a rezsicsökkentés, úgy a városi közszolgáltatásokat biztosító önkormányzati cégek számára is óriási, így áttételesen a városi önkormányzatok költségvetése számára is az – mondta a Szeged Televíziónak Papp László.

 

Az állam konkrét segítséget egyetlen megyei jogú városnak sem ígért még.

 

Szegeden egyébként egyelőre nem tervezik, hogy visszavesznek a közvilágításból, mert decemberig még változatlan áron tudják venni az áramot.

 

Nézzék meg a Szeged Televízió tudósítását!