Sorvezetőt írtak Trumpnak a tanácsadói arról, hogyan ne adja át a hatalmat Bidennek

Egészen döbbenetes dolgok derültek ki a január 6-i capitoliumi zavargásokat vizsgáló kongresszusi bizottság ülésén.
Cservenák Zoltán

2021. december 11. 22:49

Sorvezetőt írtak Trumpnak a tanácsadói arról, hogyan ne adja át a hatalmat Bidennek

Miután Donald Trump 2020 november végén elbukta az elnökválasztást, a republikánus elnök tanácsadói összeállítottak neki egy prezentációt, ami arról szól, hogy lehetne megtartani a hatalmat.

 

A „mesterterv” egyik fontos alanya (vagy inkább tárgya) Mike Pence alelnök lett volna, aki egyébként már a választás éjszakáján elismerte a Trumppal alkotott párosuk vereségét, ellentétben az elnökkel, aki még hónapokig azt szajkózta, hogy választási csalás történt, és ő győzött.

 

A 38 oldalas prezentációt Mark Meadows, Trump egykori kabinetfőnöke mutatta be a Capitolium január 6-i erőszakos elfoglalását, más megközelítés szerint a Joe Biden elnöksége elleni puccskísérletet vizsgáló kongresszusi bizottságnak. Az anyagból kiderül, Trump tanácsadói azt javasolták, hogy a választásokon vesztes republikánus elnök

 

  • hirdessen szükségállapotot, mondván csalás történt
  • mondja azt, hogy külföldiek beavatkoztak a választásokba
  • érvénytelenítsék az online szavazatokat
  • kérjék föl alkotmányos megoldásra a Kongresszust.

 

Miután a választások hivatalos – és a szokásjog szerint formális – lezárása január 6-án, az elektorok szavazása volt, Mike Pence-re hárult volna a feladat, hogy megakadályozza Joe Biden elektori „véglegesítését" az elnöki székben.

 

Pence-nek 

  • ki kellett volna zárnia néhány fontos állam Bident támogató demokrata elektorait, esetleg
  • a kizárt demokrata elektorok helyett republikánusok mentek volna szavazni az érintett államok képviseletében, vagy
  • elnapolták volna az ülést, így az online szavazatokat nem számolták volna.

 

Érdekesség, hogy bár a prezentáció szerzőit egyelőre nem tudni, de Trump tanácsadói közül Rudy Giuliani, egykori New York-i polgármester és Steve Bannon épp utóbbi verziót tanácsolták Trumpnak január 4-én – írja a 444.hu The Guardianra hivatkozva.

 

Mike Pence alelnök elutasította a javaslatokat.A 

 

Steve Bannon 2018. május 23-án Budapesten adott elő, mint a Fidesznek és holdudvarának oly szimpatikus Republikánus párti think tank. A Schmidt Mária-féle Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány Európa jövője című konferenciáján 20 ezer dollárért tartott előadást Trump stratégája. A konferencia főtámogatója a Külgazdasági és Külügyminisztérium volt.

 

– Azt szeretném, ha összpontosítanátok. Ez csak zajkeltés. Lebontjuk a Biden-rezsimet – fogalmazott Bannon az újságíróknak, amikor feladta magát az FBI egyik washingtoni irodájában. Az amerikai igazságügy-minisztérium a Kongresszus megsértése miatt emelt vádat Trump egykori tanácsadója ellen, miután megtagadta a tanúvallomást a január 6-i capitoliumi zavargásokat vizsgáló bizottság előtt.

 

A zavargások után a történtekről Merkovity Norbert politológust, Amerika-szakértőt, az SZTE ÁJTK docensét kérdeztük 2020. január 7-én.