Soroptimist Club Szeged: 30 éve megállás nélkül segítik a szegedi és környékbeli rászorulókat

Megalakulása harmincadik évfordulóját ünnepli a Soroptimist Club Szeged. A kizárólag női tagokból álló szervezet 1992 jött létre újra, egy nemzetközi hálózat részeként.
Bod Péter

2022. május 14. 16:52

Soroptimist Club Szeged: 30 éve megállás nélkül segítik a szegedi és környékbeli rászorulókat

A világ száz országában tevékenykednek Soroptimist klubok, megközelítőleg háromezer, és mint korábban több cikluson keresztül a szegedi elnöki tisztségét ellátó Török Márta érdeklődésünkre elmondta: komoly szerepet játszottak a szabadkai klub létrehozásában.

 

A  harmincadik évfordulóra háromnapos ünnepségsorozattal emlékeznek, melyre a társklubok képviselői is ellátogattak Angliából, Ausztriából, Szlovákiából és Magyarországról.

A városháza dísztermében megtartott szombati délelőtti ünnepségen 

 

Baranyi Irén, Soroptimist Club Szeged elnöke úgy fogalmazott, hogy bár munkájukat nem tudják ott folytatni, ahol a világjárvány kezdetekor abbahagyták, de mindent megtesznek azért, hogy minél több segítséget nyújthassanak a rászorulóknak.

 

 

A Szeged.hu érdeklődésére Baranyi Irén azt is elmondta, hogy négy intézményt támogatnak Szegeden rendszeresen: 

  • a Sólyom Utcai Általános iskolát, ahol halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek tanulnak.
  • A Gemma Fejlesztő Központot,
  • a siketek nagyot halló gyerekek oktatására szakosodott Klúg Péter Általános Iskolát,
  • valamint a Odú Korai Fejlesztő Központot.

 

Soroptimist Club Szeged annak idején komoly szerepet vállalt a délszláv háború elől a városba menekültek segítésében, elsősorban adománygyűjtéssel, és ehhez hasonló nagy kihívás számunkra most az orosz-ukrán háborúból Magyarországon menedéket kereső ukránoknak nyújtott segítség. Mindezeken túlmenően környezetvédelmi témákkal, tehetséggondozással és oktatási kérdésekkel foglalkoznak.

 

Az önkormányzat részéről Tóth Károly önkormányzati képviselő, a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság alelnöke köszöntötte a kizárólag női tagokból álló klubot, kiemelve, hogy nagy szükség mutatkozik a munkájukra megalakulásuk után három évtizeddel is.  

 

A világszerte működő klubokat a Soroptimist International fogja össze. Hazánkban a két világháború között már működtek Soroptimist klubok, de 1945 után ezeknek vége szakadt. Újraindításukra a rendszerváltás után nyílt lehetőség. Budapest mellett ebben Szeged játszott komoly szerepet.

 

Az ünnepségen a Tömörkény István Gimnázium énekkara adott műsort.