Somlószőlősön minden beruházást egy olyan cégre bízott a polgármester, amelyet egy közmunkás vezet és egyetlen munkavállalója van

A Buildmaxcorp Építőipari Szociális Szövetkezetet a falu vezetőjéhez kötik, Kiss János Tibor mindent tagad.
Kékes Viktória

2022. június 30. 09:39

Somlószőlősön minden beruházást egy olyan cégre bízott a polgármester, amelyet egy közmunkás vezet és egyetlen munkavállalója van

2017 és 2020 között Somlószőlős körülbelül 400 millió forint támogatást nyert el a többi közt az orvosi rendelő, a polgármesteri hivatal, a művelődési ház, az óvoda, a bölcsőde, a közösségi ház és a piac felújításra. Minden támogatott beruházást a Buildmaxcorp Építőipari Szociális Szövetkezet nyert el. A cég egy főt foglalkoztat, az ügyvezetői feladatokat pedig egy közmunkás látja el – írja a 24.hu.

 

Az alpolgármester a lapnak azt mondta, a pandémia alatt teljesen megszűnt a kapcsolat a testület és a polgármester között, mindig kész tények elé voltak állítva. A beruházásokról írásos előterjesztés nem készült, számos esetben történt több millió forint értékű szerződéskötés testületi határozat nélkül.

 

„Azt láttuk, hogy zajlanak kifizetések, amikhez nem találtunk korábbi testületi felhatalmazást”.

 

Végül a képviselő-testület úgy döntött, hogy külső audit vizsgálatot kér. Ezt egyedül a polgármester nem támogatta. A vizsgálat világossá tette, hogy komoly visszaélések történtek a támogatások felhasználásakor, a képviselők ezért a rendőrséghez fordultak. A nyomozás tavaly nyáron kezdődött, és jelenleg is folyik „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban” bűntett gyanúja miatt.

 

A 2017 és 2020 között összes támogatott beruházást elnyert cég korábbi vezetői nem akartak nyilatkozni, de a Buildmaxcorp Építőipari Szociális Szövetkezet jelenlegi ügyvezetője, az önkormányzatnál közmunkásként dolgozó Sperlné Horváth Gizella azt mondta, neki fogalma sincs a szövetkezet működésével kapcsolatos ügyekről, és arról sincs információja, hogy miért vizsgálódik a rendőrség a cég beruházásai körül. Ő maga egyébként ezidáig bogyós gyümölcsök és makk gyűjtésével foglalkozott, céget a decemberi ügyvezetői kinevezése előtt nem vezetett.

 

A képviselők azt gyanítják, hogy a Buildmaxcorp Szövetkezetet valójában a polgármester irányította az emberein keresztül, és a cég gazdálkodása összefolyt a polgármester építőipari vállalkozásával és az önkormányzat tevékenységével. 

 

Kiss János Norbert ezt tagadja, de nem nyilatkozott a lapnak, mert „rosszindulatú emberekkel, hazaárulókkal, akik csak a rosszat akarják” neki és a falunak, nem akar foglalkozni.