Sokkoló adatok az extrém szegedi a csapadékhelyzetről

Egy nemzetközi programnak köszönhetően most már városrészenként is pontos adatokat kaphatunk arról, milyen extrém időjárási körülmények jellemezték az idei májust és júniust, illetve előre jelzi a rendszer, mire számíthatunk a jövőben. A projekt a szegedi önkormányzat és az SZTE együttműködésével jött létre, ezért több óvodában is esőmérőket helyzetek el. Volt olyan nap júniusban, amikor néhány óra alatt közel 40 milliméter eső zúdult Szeged egyes területeire.

2019. június 27. 09:48

Sokkoló adatok az extrém szegedi a csapadékhelyzetről

Szinte napról napra követhetjük a térségünkre lehulló esővíz mennyiségét a magyar-szerb határmenti régióban a szélsőséges csapadék és a városi területeken előforduló árvizek előrejelzésére kifejlesztett, mindenki számára elérhető online rendszer segítségével. Szükség is van erre a mérőrendszerre, hiszen a klímaváltozás extrém időjárási helyzeteket idéz elő a régiónkban is.

Arról már írtunk, hogy májusban soha nem látott mennyiségű csapadék hullott Csongrád megyében, és arról is beszámoltunk, hogy országszerte szúnyoginvázió van, nem csak Szegeden, ami az extrém sok csapadék és az áradás miatt alakult ki.

A másfél éve indult URBAN-PREX projekt két központja Szeged és Újvidék. A munkában résztvevő szakemberek valós időjárási előrejelzési modell kidolgozását tűzték ki célul, ami lefedi a teljes magyar-szerb határmenti régiót és elérhetővé teszi ezt a közösségi médiában azért, hogy a lakosok és a közintézmények időben értesülhessenek a várható időjárási eseményekről – mondta Gál Tamás, aki az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékét képviseli a projektben. A szegedi óvodákban is vannak az esőmérők, három helyen pedig földalatti tartályokat telepítünk, hogy az ilyen hirtelen sok esőt eltároljuk az óvoda udvara alatt, és utána öntözésre használjuk – egészíti ki a projekt profilját Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester. 

A klímaváltozás miatt a térségünkben a csapadék egyre kevesebb, s egyben egyre intenzívebb csapadékeseményben koncentrálódik.

Ez főleg Közép-Európa városi térségeiben okozhat jelentős károkkal járó villámárvizeket – magyarázta a szakember.

Két csapadékmérő hálózatot hoztak létre, egyet a vajdasági, egyet pedig a dél-alföldi városban. Szegeden a következő helyszíneken mérik a csapadékot:

  • Újvidéki utca,
  • Délceg utca,
  • Mars tér,
  • Bérkert utca,
  • Napos út,
  • Tabán utca,
  • Negyvennyolcas utca,
  • Budai Nagy Antal utca
  • és az újszegedi csillagvizsgálónál lévő mérőnél.
A napi csapadékösszeg 2019. június 5-én Szegeden. Ezen a napon egy igen erős felhőszakadás volt a délelőtti órákban.

Az egyre bővülő adatbázis egyik fő tanulsága, hogy a száraz napok száma Európa déli részén főleg a nyári időszakban növekszik. Ezzel párhuzamosan az extrém csapadékok részaránya nő az évi csapadékösszegben.

Az úgynevezett villámvizekre két példát említ az egyetemi oktató. Az egyik idén április 10-én, amikor délután nem egészen egy óra alatt közel 12 milliméter (jég)eső hullott. A másik június 5-én, amikor a napi csapadék összeg megközelítette a 40 millimétert. Ezen a napon egy igen erős felhőszakadás volt a délelőtti órákban. A csapadékmennyiség nagyságát jól jellemzi, hogy a június havi 100 éves átlagos csapadék 69 mm.

És azóta is voltak igen heves esőzések júniusban, gondoljunk csak az elmúlt vasárnapra. Az URBAN-PREX projekt Facebook-oldalán megtekinthető az a videó, amely a június 23-i felhőszakadás után készült Szentesen. De ugyanitt megnézhetjük újra a már említett április 10-i jégeső sokkoló felvételeit, melyet a szeged.hu tett először közzé.

A csapadék intenzitása és csapadék összege 2019. április 10-én Szegeden.

 

szgy