Sokkal többet költünk, mégis  kevesebb dolgot vásárolunk az élelmiszerboltokban

Mindent elvisz az Európa-bajnok infláció Magyarországon.
Kékes Viktória

2023. január 09. 10:33

Sokkal többet költünk, mégis  kevesebb dolgot vásárolunk az élelmiszerboltokban

Egyetlen év alatt 139 milliárd forinttal, 687 milliárd forintra nőtt a tavaly novemberben az élelmiszerboltokban elköltött összeg Magyarországon, ugyanakkor az üzletek értékesítési volumene, azaz hogy mennyi árucikket adtak el, 6,7 százalékkal csökkent, írja a Népszava a KSH adatai alapján.

 

Ezekből az adatokból az is kiszámolható, hogy az élelmiszerboltokban közel 93 milliárd forinttal költöttünk többet az élelmiszerboltokban egy év alatt.

 

Mindez azt jelenti: az Európa-bajnok hazai infláció miatt egyre többet kénytelenek költeni az emberek, miközben egyre kevesebb termék kerül a kosarukba.

 

Az infláció nemcsak az élelmiszerágazatot sújtja: az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest 200 milliárd forinttal többet, 1281 milliárd forintot költöttek el a magyarok az üzletekben, de az eladott árucikkek száma 4,7 százalékkal csökkent. 

 

Kevesebb műszaki cikket, bútort, gyógyszert és illatszert vásároltunk. 

 

A műszaki áruházak forgalma annak ellenére esett vissza, hogy a novemberben tartott „fekete pénteken” éppen a műszaki cikkek a legnépszerűbbek, most azonban még az akciók sem tudták felpörgetni az eladásokat. Pedig költekezésben itt sem volt hiány: az interneten keresztül 1,5 milliárd forinttal több pénzt fizettünk ki, mint tavaly ilyenkor.

 

Még ennél is jobban mutatja, mennyire visszafogja, illetve az olcsóbb termékek felé tereli a fogyasztást a hatalmas infláció, hogy 

 

az élelmiszerüzletekben havi összevetésben már a jelentős drágulás ellenére is kevesebb pénzt költöttek el a vásárlók. 

 

Októberről novembere 3,6 százalékkal drágultak az élelmiszerek, ezen belül a száraztészta és a tojás ára 9,6, a sajté 5,5, a baromfihúsé 5,4, a tejé 4,7, a kenyéré 4,2, a vajé 3,9 százalékkal szökött fel egyetlen hónap leforgása alatt. A nyugdíjasok novemberben ugyan megkapták a magas infláció miatt járó, kiegészítő juttatásukat, az élelmiszerboltokban októberhez képest mégis 13 milliárd forinttal kevesebb pénzt hagytak ott a vásárlók, az eladott árucikkek mennyisége pedig lényegében stagnált. Ez arra utal, hogy egyre inkább az olcsóbb, akciós, vagy éppen árstopos termékekből pakolunk többet a kosarunkba, mert a drágább, minőségibb termékeket már nem tudjuk megfizetni.

 

Miközben a hanyatló Nyugaton, ahová nem akarunk tartozni, már csak egyszámjegyű az infláció, és a régió országaiban is megtorpant a drágulás, Magyarországon (nem a szankciók) az árstopok és a szektorális különadók miatt továbbra is Európa legnagyobb inflációja sújtja a fogyasztókat.