Még drágább lesz a hús is

A Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke a sertéshús további jelentős drágulására számít.
Kékes Viktória

2022. április 08. 10:35

Még drágább lesz a hús is

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének csütörtöki sajtórendezvényén azt mondta, nehéz lesz a következő hónapokban elfogadtatni az üzletláncokkal és a vevőkkel az áremelkedést, de mást nem lehet tenni, mert tönkremennének a húsfeldolgozók. 

 

A takarmánygabona, az energia, a logisztika, a csomagolás, a munkaerő tavaly is sokat drágult, az év első hónapjaiban pedig ismét nagyot ugrottak a költségek.      

 

Az érdekképviseleti vezető nem tartja kizártnak, hogy a drágulás miatt visszaesik a forgalom, illetve sokan az olcsóbb termékeket keresik majd, ezért egyre gyakrabban jelenhetnek meg a kínálatban a helyettesítő termékutánzatok, a külföldről behozott olcsó tömegáruk.

 

Ha visszaesik a jövedelmezőség, a termelők a korszerűsítéseken spórolhatnak, de ezzel gyengülhet a versenyképességük, ezért különösen nagy szükség lesz fejlesztési támogatásokra – tette hozzá Éder az MTI tudósítása szerint. 

 

Ugyanakkor az ünnepi kínálatból még jó áron lehet válogatni. Ennek oka, hogy a jobb minőségű húsvéti termékek – a hosszabb érlelés miatt – még olyan sertésből készülhetnek, amelyet az év eleji drágulás előtt dolgoztak fel.

 

Éder Tamás szerint bizonytalan eredetű terméket sosem szabad venni, a minőséget pedig azért is érdemes figyelembe venni, mert az olcsóbb és a drágább sonka gyakorlatilag két különböző termék, nem pusztán az árukban különböznek.