Sokan szociális otthonokba menekülnének a rezsiszámlák elől

A család- és anyaotthonok jó része már hónapok óta teltházzal üzemel.
Kékes Viktória

2022. szeptember 27. 11:13

Sokan szociális otthonokba menekülnének a rezsiszámlák elől

Egyre többen jelentkeznek a szociális ellátórendszer különböző intézményeiben, mert máshogyan nem tudják megoldani a lakhatási gondjaikat - írja az ATV.

 

Egy kaposvári anyaotthon vezetője az ATV-nek azt mondta, ők már nem is tudnak újabb lakókat fogadni. A kaposvári Borostyánvirág Anyaotthon vezetője szerint egyre nehezebben tudják a feladataikat ellátni, folyamatosan nő ugyanis a rezsijük, és az üzemanyag, az élelmiszer árának emelkedése is nagy terhet jelent számukra.

 

Eközben pedig azt is látják, hogy egyre többen a megélhetési körülményeik romlása elől szeretnének hozzájuk menekülni.

 

Semmivel sem jobb a helyzet a nagykanizsai Családok Átmeneti Otthonában sem. Itt annyira tele vannak, hogy egyelőre azt sem tudják megmondani a jelentkezőknek, hogy mikor tudják őket befogadni.

 

„Folyamatosan érkeznek a jelentkezések, de hát teltházzal megyünk, úgyhogy nem is nagyon tudunk mit válaszolni a hozzánk jelentkezőknek, hogy mikor tudjuk őket felvenni” – nyilatkozta Hársfalvi Gombos Viktória, intézményvezető.

 

Az egyik debreceni átmeneti otthonban is tele vannak a szállások. Ide sem tudnak egyelőre több rászorulót felvenni.

 

A családok leginkább az élelmiszerek árának emelkedésére panaszkodnak. Akik bejutnak valamelyik otthonba, azoknak átmenetileg a rezsi kifizetésére nem kell gondot fordítaniuk. 

 

Az intézményeknek azonban szintén jelentős terhet jelent a fenttartási költségek kifizetése. Ráadásul a hideg közeledtével egyre többen mennének be az otthonokba, viszont ott már alig akad szabad hely.

 

Vélemények

mutasd mind