Sokan szeretnének nagyobb otthont maguknak: mennyibe kerül plusz egy szoba?

A napokban kapják, kapták meg a gyermekes családok az szja-visszatérítést. Az ingatlan.com egy korábbi felmérése szerint ezt az összeget tízből négyen valamilyen lakáscélra – vásárlásra, cserére, bővítésre, vagy felújításra – költenék. Sokan költöznének eggyel nagyobb lakásba, amihez ma Szegeden legkevesebb hat-hét millió forint kell. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a régi ingatlantól sem túl könnyű megszabadulni. Átlagosan öt hónap alatt lehet túladni a lakásunkon.
Rafai Gábor

2022. február 17. 13:37

Sokan szeretnének nagyobb otthont maguknak:
mennyibe kerül plusz egy szoba?

Sokak szerint felpezsdítheti a lakáspiacot, azon belül a használt lakások forgalmát a szja-visszatérítést, amelyet a gyermeket családok a napokban kaptak vagy kapnak meg.

 

Az ingatlan.com az országos kínálat alapján azt vizsgálta meg, hogy mennyi pénzre van szükség egy 12 négyzetméteres szobával nagyobb lakás megvásárlásához.

 

Budapesten február közepén a használt lakások átlagos négyzetméterára 854 ezer forint volt. Egy 12 négyzetméteres szobával nagyobb lakásba történő költözéshez így 12 millió forintra lenne szükség, a kerületek között azonban jelentős eltérések vannak. A tizenegyedik kerületben nagyjából 11 millió forinttal érdemes kalkulálni, míg a nyolcadikban 8 és fél millió forinttal is elég. 

 

A vidéki nagyobb városok között is jókora eltérések találhatók: 

  • Zalaegerszegen 4,9 millió forint,
  • Nyíregyházán 4,9 millió forint,
  • Kaposváron 4,5 millió forint,
  • Miskolcon 4,3 millió forint,
  • Szolnokon 4,3 millió forint,
  • Szekszárdon 4,1 millió forint,
  • Békéscsabán 3,9 millió forint,
  • Salgótarjánban pedig 2,6 millió forint 

kell ahhoz, hogy plusz egy szobával nagyobb lakásba költözzünk.

 

A drágább megyeszékhelyek közül Veszprémben 7,9 milliós összeg kell a 12 négyzetméteres szobához. 

 

Ugyanez Szegeden, Győrben, Debrecenben, Székesfehérváron és Tatabányán 5,6-7,6 millió forintba kerülhet.

 

A költözést tervező családok túlnyomó többsége a meglévő ingatlanjuk eladásából befolyó összeget forgatnák be a következő otthonukba. 

 

Ez azonban nem is biztos, hogy olyan egyszerű.

 

A Privátbankár felmérése szerint ugyanis átlagosan öt hónapra van szükség ahhoz, hogy valaki el tudja adni használt lakását. Az sem mindegy, hogy panelről vagy társasházi ingatlanról van szó.

 

A nagyobb ingatlanközvetítő hálózatok abban megegyeznek, hogy leggyorsabban az olcsóbb lakásokat, jellemzően a paneleket lehet értékesíteni. Ehhez az év elején átlagosan 3-4 hónapra volt szükség.

 

 A Duna House szerint tavaly januárban a keleti országrészben a paneleket átlagosan 117 nap alatt lehetett eladni, most ez az érték 98 napra fogyott. A nyugati megyékben tavaly 115, most 91 nap kellett ehhez. 

 

Más a helyzet Budapesten: Budán 2021 januárjában még 106, ám idén már 121 nap kellett, viszont Pesten nagyobbat csökkent az idő: a tavaly januári 143 nappal szemben idén már 105 nap alatt mentek el a panelek.

 

Kicsit nehezebb túladni a használt tégla lakásokon. A keleti országrészben ehhez átlagosan 124 nap kell, a nyugati megyékben viszont óriási változás történt: 150 napról 108 napra zuhant az érték. 

 

A home office térnyerése miatt megnőtt a kertes házak iránti kereslet, a további áremelkedéseket elkerülendő sokan igyekeznek viszonylag hamar lebonyolítani az adásvételt.