Sokan mentek futárnak Szegeden: bringával, motorral, autóval megy házhoz az étel

A koronavírus járvány miatt sok szegedi étterem bezárt, de vannak, azonban akik nem húzták le a rolót, hanem alkalmazkodva a helyzethez, elvitelre készítenek ételeket. De az ennivalónak el kell jutnia a vendégek asztalára. Ez a futárok dolga.

2020. április 27. 23:19

Sokan mentek futárnak Szegeden: bringával, motorral, autóval megy házhoz az étel

A legtöbb étterem azonban nem rendelkezik futárokkal, hisz eddig nem volt rájuk szükség. Ők, így más lehetőség után néztek, olyan cégeket kerestek, akik futárszolgáltatást nyújtanak. Közülük is az egyik legnagyobb Magyarországon a NetPincér. A cég Szegedről is számos új ügyfelet tudhat magának. Februártól március végéig közel 20 százalékkal nőtt a NetPincéren elérhető szegedi éttermek száma. Mára olyan neves éttermek is igénybe veszik szolgáltatásukat, mint a Rudi és Fickó, a Cirmi, az Oldies, a John Bull és a The Box Donut. Ezek az éttermek azért választják a NetPincér GO-t, mert így nem őket terheli a saját futárszolgálat fenntartása, és ráadásul egy jól működő, kipróbált rendszerhez csatlakoznak.

Szegeden is visszaköszön az országos tendencia, amely alapján nagyon népszerű az olasz, az amerikai és a magyaros konyha. Számos gyorsétkezde van, de ezen felül is széles a kínálat, így például az ételérzékenyek is találhatnak ínyükre valót és a divatos, menőbb helyeket keresők is megtalálhatják számításukat, hisz választhatnak például a Magyaros Ételbártól, a Say Saladtól vagy a már említett John Bulltól is.

A cégtől származó információink szerint a koronavírus járvány miatt Szegeden is folyamatosan emelkedik a megrendelésszámuk, igaz ez a tendencia már a járványhelyzet előtt is elindult.

A NetPincér már eddig is az egyik legnagyobb ételszállító futárcsapattal, közel 2 ezer fővel dolgozott az országban, ezt a létszámot az utóbbi időben tovább növelték, március-áprilisban összesen 600 új futárpartner csatlakozott a céghez. A járványügyi helyzet miatt most számos régebbi, vagy az utóbbi időben nem ott dolgozó futárpartner tért vissza a céghez.

Így országosan márciusban 67 százalékkal több aktív biciklis futár, és 54 százalékkal több aktív autós futár dolgozik, mint februárban.

Ahogy bővül a csatlakozó éttermek száma, úgy emelkedik a futárpartnerek száma is, hogy ki tudják elégíteni a megnövekedő igényeket.

Szegeden február eleje óta közel 40 százalékkal több szerződött futárpartnerrel dolgoznak együtt.

Közöttük egyaránt vannak kerékpáros, motoros és autós futárok is. Eddigi tapasztalataik azt mutatják, a tavasz beköszöntével jellemzően egyre több a biciklis futár.

A kialakult helyzet miatt egyre szívesebben rendelnek online ételt a fogyasztók naptól vagy napszaktól függetlenül. Általában a hét második fele és a hétvége azért erősebb, akkor többen rendelnek, de igazán nincsenek jellegzetes trendek.

Egy adott napon belül a legsűrűbb rendelési időszak az ebéd, és ezt követi a vacsora. Azonban egyre többen rendelnek reggelit is, valamint délutánra kávét, édességet vagy akár éjszaka valami finom snacket.

Tavaly a NetPincérnél az éhes szegediek átlagosan 3000 forintért rendeltek. Az elérhető éttermek széles választékának köszönhetően lehet rendelni ennél sokkal olcsóbban, például egy sarki kifőzdéből, vagy akár egy romantikus vacsorának való menüt, egy drágább prémium étteremből.

A járvány miatt egyre népszerűbb szolgáltatás NetPincérnél az érintkezésmentes kiszállítás, amely a megrendeléskor kérhető. Amennyiben a fizetés online (tehát bankkártyával, vagy SZÉP-kártyával) történik, akkor még a futárral sem kell találkoznia a megrendelőnek. Az elmondható, hogy az utóbbi időben a kártyás fizetés nem csak Szegeden, az egész országban emelkedő tendenciát mutat.

Számos érdekes megrendelése volt az elmúlt években a NetPincérnek. Volt olyan ügyfelük, aki 2019-ben szinte az év minden napján az ételrendelést választotta: az előző év rekorderénél összesen 336 alkalommal járt ételfutár, ráadásul a felhasználó minden alkalommal magyaros ételeket rendelt. Tavaly a leggyorsabb rendelés a cég netes felületén tíz másodperc alatt megtörtént, a leghosszabban válogató pedig majdnem két órát töltött a felületen. 2019-ben a legnagyobb összegű megrendelés 260 ezer forint volt, az illető 130 gyros tekercset vásárolt.

Területi megoszlásban, a rendelésszám tekintetében az előző évekhez hasonlóan, a NetPincérnél tavaly is a főváros járt az élen. Ugyanakkor a vidéki rendelések sem elhanyagolhatók, nyugaton Baranya és Győr-Moson-Sopron, keleten Hajdú-Bihar megye volt az abszolút győztes, majd Csongrád és Fejér megye következett.

A NetPincérrel egyébként jótékonykodni is lehet. A futárcég már lassan két éve biztosít felületén adakozási lehetőséget, ma már hat alapítvány részére. A legújabb partnerként csatlakozó Magyar Vöröskereszt munkáját március óta segíthetik a felhasználók, mellettük gyermekalapítványt, állatmenhelyet, nélkülözőket és közösségi erdőket is lehet támogatni.

V. I.