Sokan már megbánták, hogy a Brexitre szavaztak

Azok közül, akik 2016-ban a Brexitre szavaztak, 42 százalék már negatívan ítéli meg az Unióból történő kilépést. Ez derült ki az Opinium közvélemény-kutatásából.
Vass Imre

2021. december 26. 18:40

Sokan már megbánták, hogy a Brexitre szavaztak

Az Observer évfordulós közvélemény-kutatása szerint egy évvel az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése után 10 szavazóból több mint hatan úgy gondolják, hogy a Brexit rosszul, vagy rosszabbul zajlott, mint azt várták. Az Opinium felmérése, - egy héttel azután, hogy a Brexitért felelős miniszter, Lord Frost lemondott Boris Johnson kormányából -, azt is kimutatta, hogy 2016-ban a kilépésre szavazók 42 százaléka negatívan ítélte meg a Brexit eddigi alakulását – írja a The Guardian.

 

Az EU-ban maradás támogatóinak 26 százaléka azt mondta, hogy a vártnál rosszabbul ment a Brexit, míg a Brexitre szavazók 16 százaléka azt nyilatkozta, arra számított, hogy rosszul fog elsülni a kilépés, ami szerintük be is igazolódott. Összességében a szavazók mindössze 14 százaléka mondta azt, hogy a Brexit a vártnál jobban ment. Adam Drummond, az Opinium munkatársa szerint a legszembetűnőbb az, hogy a maradás támogatói most bizonytalanabbak a Brexit erényeivel kapcsolatban, mint korábban.

 

A decemberi felmérés szerint a brit polgárok 49 százaléka szerint rossz döntés volt az EU elhagyása.

 

A maradók mindössze 7 százaléka gondolja úgy, hogy a Brexit a vártnál jobban ment, míg a kilépők 26 százaléka szerint a vártnál rosszabbul ment. Tehát a két ellentétes táborban a „maradóké” továbbra is többnyire egységes a Brexit rossz megítélését illetően, míg a „kilépők” tábora kissé megosztottabb.

 

privatbankar.hu