Sokáig már nem tartható fenn a rezsicsökkentés

Csak idén már 600–800 milliárd forint veszteséget szenvedett el a magyar állam a magas energiaárak mellett is fenntartott rezsicsökkentés miatt. Holoda Attila energetikai szakértő szerint az emelés nem kerülhető el.
Kékes Viktória

2022. április 19. 09:52

Sokáig már nem tartható fenn a rezsicsökkentés

Orbán Viktor tavaly novemberben az Európai Uniót nevezte meg a rezsiárak növekedésének felelőseként. A miniszterelnök – a magyar gazdasági növekedés mértéke mellett – az uniós rendelkezésektől tette függővé a rezsicsökkentés fenntartását.

 

A választás után tartott első sajtótájékoztatóján ezért a széndioxid kvótarendszer felfüggesztését, a bioüzemanyagok kötelező felhasználásának elengedését, illetve az áram és a gáz nagykereskedelmi árának szétválasztását javasolta az uniónak. Holoda Attila energetikai szakértő szerint ezek a feltételek Brüsszel számára biztosan nem lesznek elfogadhatóak, mivel ezekkel nem egyeztethető össze például a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, ami mellett már elkötelezték magukat az uniós tagállamok.

 

Holoda szerint a kormánynak hamarosan döntenie kell a rezsicsökkentés fenntartásáról, és biztos abban, hogy szükség lesz emelésre, a kérdés csak ennek mértéke lehet.