Sok a bizonytalanság, de nyitnak a kulturális intézmények: a színház a szabadtérire erősít, maradnak a Könyvtárpontok

Karnyújtásnyi vagyunk attól, hogy négy millióan megkapják a vírus elleni védőoltást. A kormány határozata értelmében ekkor széles tárulnak a művelődési intézmények kapui, de sok részlet még homályos, rengeteg a bizonytalanság. Megnéztük, hogy készülnek Szeged kulturális intézményei.

2021. április 28. 09:57

Sok a bizonytalanság, de nyitnak a kulturális intézmények: a színház a szabadtérire erősít, maradnak a Könyvtárpontok

– A nyitás után leghamarabb két héttel tudunk kisebb rendezvényeket tartani, ennyi idő kell a szervezéshez, a nagyobbak egyeztetéséhez akár egy hónapra is szükség lehet – mondta Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont igazgatója.

A jogszabály egyetlen feltételt szab a rendezvények látogatásához: ez pedig a védettségi igazolvány.

Nem tér ki például arra, hogy az IH több száz fős nagytermében hányan foglalhatnak majd helyet egy rendezvényen. Azaz akár teljesen is megtölthetik a rendezvénytermet, sőt maszkot sem kell viselniük azoknak, akiket már beoltottak, és ezt igazolni is tudják.

Folytatódnak az online programok is. Március közepén indult és már a hatodik előadáson is túl van az IH és a Mentorháló évek óta sikeres közös előadássorozata, a Pedagógiai esték.

– Úgy tervezzük, hogy amikor elindulnak az élő előadások, azzal párhuzamosan megtartjuk az online hozzáférés lehetőségét is. Volt olyan előadás, amire kilencszázan váltottak jegyet, ennyi embert le sem tudnánk ültetni az IH-ban, ezért érdemes fenntartani az online lehetőségét is – mondta az igazgató.

A Belvárosi Mozi megnyitását május 6-ára tervezik. Azért ekkorra, mert mindig csütörtökön váltanak filmet a mozik.

– A nagy forgalmazók azonban még óvatosak, bizonytalanok, egyelőre csak kevés új filmet vonnak be a forgalmazásba – mondta Jávorszky Iván.

Májusban, az első filmváltáskor talán elindulhatnak a vetítések a Belvárosi Moziban (illusztráció: Iványi Aurél)

A rendelet szerint a kulturális intézményben dolgozók, amíg nincs védettségi igazolványuk, csak maszkban végezhetnek munkát. Az IH-ban és a moziban szerencsére az átlagnál sokkal nagyobb a beoltottak aránya.

– Azok a kollégák, akik látogatókat fogadnak, vagy kapcsolatba kerülhetnek velük, szinte mindannyian be lettek már oltva.  Az intézményeinknél átlagon felüli az átoltottság – mondta el az igazgató.

Védettségi igazolvány hiányában továbbra is utcára viszik a könyveket az olvasóknak

A Somogyi-könyvtárban is ugrásra készen várják, hogy a hosszú kényszerszünet után végre kinyithassanak:

– Már a könyvtárosok beosztását is elkészítettük. Ha szerdán délutánig kiderül, hogy nyithatunk, akkor csütörtökön reggel már bejöhetnek az épületbe azok az olvasók, akiknek ezt a kormányrendelet megengedi. Ha csak később kapunk zöld jelzést, akkor pénteken, egy napra már nem nyitunk ki, majd csak hétfőn – mondta Sikaláné Sánta Ildikó igazgató.

Ezt követően a könyvtár és fiókjai teljesen visszaállnak a kényszerű bezárás előtti nyitvatartási rendre, azaz szombaton is látogatható lesz a Dóm téri épület.

(illusztrációk: Szabó Luca)

– Mivel az épületbe csak azok az olvasók léphetnek be, akiknek már van védettségi igazolványuk, vagy kiskorúak, de ilyen kísérővel jönnek, ezért továbbra is nyitva tartjuk a Könyvtárpontjainkat, mert nem szeretnénk megfosztani az olvasás lehetőségétől azokat, akik még nem kerültek sorra az oltási rendben, vagy nem akarják magukat beoltatni – mondta el az igazgatónő.

A Könyvtárpontokon továbbra is online előre megrendelés után lehet majd átvenni az összekészített könyvcsomagokat, de ezen túl csak heti két napon: hétfőn és csütörtökön délután 1 és este 6 óra között.

Az igazgató elmondta azt is, a dolgozóknak nem kötelező a védettségi igazolvány ahhoz, hogy munkába álljanak, de a kollégáknak továbbra is kötelező lesz a maszk viselése munka közben.

– Ahol háromnál többen dolgoznak egy szobában, ott továbbra is kötelező lesz a maszk viselése, függetlenül attól, ki lett már beoltva és ki nem. Az olvasóinknak is erősen ajánljuk, bár nem kötelező, de lehetőség szerint viseljenek maszkot.

A kormányrendelet értelmében – mivel kiskorúak még kaphattak oltást – a gyermekkönyvtárba csak védettségi igazolvánnyal rendező szülő kíséretében léphetnek be.

– A könyvtár a jogszabályok betartása mellett látogatható lesz, de rendezvényeket egyelőre nem tartunk. Azt is jó tudni, hogy csak a személyi igazolvánnyal együtt érvényes a védettségi igazolvány, amitől nem tekinthetünk el, ha valakinél nincsenek itt az okmányok, azt nem engedhetjük be. Mivel nem rögzíthetünk személyes adatokat, mindenkit, minden egyes alkalommal ellenőrizni kell.

Nagyon óvatosan nyit a színház: a szabadtéri játékok most a fő csapásirány

– Váratlanul és gyorsan jött ez a szinte teljes nyitás, aminek örülünk, hiszen régen találkoztunk már a közönséggel, de továbbra is a legfontosabb a biztonság. Ezért úgy döntöttünk, ezt az évadot gyakorlatilag elengedjük, a szabadtéri megrendezésére koncentrálunk – mondta Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója.

A szegedi színház speciális helyzetben van, hiszen az évadra – éppen a pandémia okozta bizonytalanságok miatt – nem hirdettek bérletes előadásokat. Az ősszel megváltott jegyeket azonban idő közben visszaváltották, lenullázták magukat. Ezért most egyszerre kellene műsort hirdetni, színészeket egyeztetni, és eladni a jegyeket, így mire az első előadást meg lehetne tartani, vége is lenne az évadnak.

Ráadásul számtalan egyéb problémát is meg kellene oldani, mire kinyithatnák a színház kapuját. A most megjelent kormányrendelet-módosításból például teljesen kimaradtak az előadókra vonatkozó szabályok, a szöveg csak a nézőkről rendelkezik.

A színészekről egyetlen mondat szól: az, amely szerint rájuk nem vonatkoznak a maszkviselésről szóló szabályok, ráadásul védettségi igazolvány nélkül is dolgozhatnak. Rendelkezés hiányában jelenleg az intézmény vezetőjének felelőssége, mit vár el kollégáitól.

A nézőkre vonatkozó szabályozás is sokkal megengedőbb a vártnál: „A jegy megváltásával látogatható kulturális eseményen nézőként a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt”.

Barnák László szerint ebből az derül ki, akár a teljes házat megtölthetik nézőkkel minden egyéb korlátozás nélkül. Nem tudni, a színházigazgatók élhetnek-e az önrendelkezésnek azzal a jogával, hogy nyitás esetén például korlátozzák a nézők létszámát.

A rendelet minimum aggályos, hiszen a kormány védettnek tekint mindenkit nyolc nappal azután, hogy megkapta az első adag vakcinát, noha a szakemberek egybehangzóan állítják, ekkor még az antitest-termelés sem feltétlenül indul be, azaz egy beoltott embernek pontosan ugyanolyan kockázata van még a járványnak, mintha egyáltalán nem lenne beoltva. Mivel maszkot sem köteles viselni a színházban, bárki bárkit megfertőzhet.

– A társulati tagok védelme is ugyanolyan fontos, mint a nézőké. Erről azonban a jogszabályok alig rendelkeznek. Egy nagyszabású produkcióban egyszerre akár hatvan–hetvenen is a színpadon lehetnek és a zenekari árokban sokan ülnek egymáshoz egészen közel. A színészeknek az előadás során sokszor kerülhetnek egymással szorosabb testi kontaktusba is. Fel kell mérnünk a társulat tagjainak védettségi állapotát, ezután tudunk csak tervezni.

Egyelőre egy felolvasó színházi előadást és a Simándy József énekverseny gáláját tervezik az évad hátralévő részére.

A színház az elmúlt fél évben fél tucat előadást próbált készre, majd a főpróba után, a képzeletbeli darabraktárba kerültek, ahol a bemutatót várják.

– Elkészítettük az őszi indulás műsortervét, most már nem érdemes ezen változtatni. Azok a vidéki színházak nyitnak ki most rövid időre, ahol bérletes előadásokat hirdettek, és azokat pótolni kell. Kérdés, a jó időben ki fog majd beülni ezekre az előadásokra? Mi inkább a szabadtérire készülünk.

Az idei jubileumi évad lesz, mindkét játszóhelyen tartanak majd előadásokat, de a tavaly meghirdetett program apró részletei – éppen a járvány miatt – változhatnak. A zenés sikerprodukciókat azonban biztosan bemutatják.

– Nagyon óvatosak vagyunk, nem szeretnénk, ha az átgondolatlan, hirtelen nyitással a szabadtérit és színház következő évadának előadásait kockáztatnánk – mondta Barnák László.

Rafai Gábor