Simon Gábor: Hosszabb lehűlés érkezik Szegedre is, enyhül a kánikula

Elviselhetetlen, ezzel a szóval írták le legtöbben Szegeden azt a hőséget, ami a napokban volt; az OMSZ meteorológusával, Simon Gáborral beszélgetett Balogh Judit a Témában.

2021. július 01. 14:01

Simon Gábor: Hosszabb lehűlés érkezik Szegedre is, enyhül a kánikula

A szakember elmondta, valóban érkezik a felfrissülés. Egy hidegfront érte el a nyugati országrészt, ahol heves zivatarok is kialakultak, sőt egy-egy szupercella is megjelent. Ez a hidegebb idő lassan halad csak kelet felé és utoljára Szegedre fog megérkezni.

Legfeljebb 29-30 fok körüli hőmérsékletre kell készülni, és ez a felfrissülés hosszabb ideig fog tartani, éjszakánként 17-18 fokra is lehül a levegő. A kánikula pedig majd csak a jövő hét második felétől térhet vissza.

Szupercellák, hevesebb záporok, zivatarok csak kisebb eséllyel alakulnak ki Szegeden. Simon Gábor elmondta, a szupercella egy olyan zivatarfelhő, ami forogó mozgást végez. Olyan zivatarokat okoznak, amikhez hevesebb kísérőjelenségek csatlakoznak – nagyobb szemű jégeső és széllökések. Az örvénylő mozgásról és az éles peremű felhőkről ismerhetők föl.

A meteorológus azt is elmondta, 120 éve nem fordult elő, hogy 40 fokot mérjünk júniusban.

Ahhoz azonban néhány évnek még el kell telnie, hogy kiderüljön, ez csak egy kiugró extrém érték volt, vagy hosszabb távú trendnek tekinthető. Az időjárási szélsőértékek száma azonban a klímaváltozás hatására várhatóan emelkedni fog a jövőben.