Sikeres volt a szegedi egyetem ukrajnai akciója

A szegedi egyetem nem sokkal az orosz–ukrán háború kirobbanása után sokrétű segítséget ajánlott fel az ukrán egyetemisták, valamint az ukrajnai egyetemeken tanuló külföldi diákoknak. A háború miatt sokaknak a szomszédos országban ellehetetlenültek a tanulmányai, ezen akart segíteni az SZTE.
Bod Péter

2022. október 17. 13:41

Sikeres volt a szegedi egyetem ukrajnai
akciója

A Szegedi Tudományegyetem nagyjából három héttel az orosz–ukrán háború kirobbanása után – párhuzamosan több magyarországi egyetemmel – felajánlotta, hogy amennyiben szeretnék, az ukrán egyetemeken tanuló diákok Szegeden folytathatják tanulmányaikat – ahogyan erről márciusban második hetében beszámoltunk.

 

A nagyvonalú ajánlatról annak idején Szakál Péter, az egyetem oktatási igazgatója beszélt a Szeged.hu-nak, aki elmondta, hogy az egyetlen kivételt az orvostanhallgatói rezidensképzés jelentett, mert ide adminisztratív okok miatt nem tudták átvenni az Ukrajnából érkező hallgatókat.

 

A segítségnyújtás az egyetemi tanulmányok több területére is kiterjedt. Az itt tanuló ukrán diákok egyszeri 200 ezer forintos támogatásban részesülhettek. Nem kellett tandíjat fizetnie azoknak az ukrán diákoknak, akik önköltséges képzésben tanultak az SZTE-n. Ezeken túlmenően kollégiumi szállást ajánlottak fel az Ukrajnából érkezett hallgatóknak, valamint az SZTE dolgozói Ukrajnából érkező hozzátartozóinak.

 

Írásban feltett kérdéseinkre úgy válaszolt az egyetem, hogy az tavalyi tanév második felében összesen, május közepéig hatvankét főnek biztosítottak szállást. Ebből nem derül ki, hogy ők valamennyien egyetemisták voltak-e.

 

Megtudtuk azt is, a 2021/2022-es tanév második félévében összesen hetven Ukrajnából érkezett hallgató tanult az SZTE-n. Valamennyien online formában vettek részt az oktatásban.

 

Szerettük volna megtudni, hogy a most futó félévben hány, a háború miatt tanulmányait itt folytató ukrán és harmadik országbeli hallgatója maradt az SZTE-nek, ám csak azt a választ kaptuk: „Az intézmény a tanulmányokhoz kapcsolódó lehetőségeket továbbra is biztosítja az érintett hallgatóknak.”

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind