Sikeres az ukrán offenzíva, további szankciókat javasolnak, menekülnek az oroszok a Krímből

Összefoglaló az orosz–ukrán háborúról 2022. szeptember 13-i eseményeiről.
Vass Imre

2022. szeptember 13. 22:02

Sikeres az ukrán offenzíva, további szankciókat javasolnak,
menekülnek az oroszok a Krímből

Felszólították Putyint, hogy vonja ki a csapatait Ukrajnából

A német kancellár telefonon szólította fel Vlagyimir Putyint, hogy vonja ki a csapatait Ukrajnából.

 

Mielőbb le kell zárni Oroszország Ukrajna elleni háborúját és a tűzszüneten, az orosz csapatok Ukrajnából való teljes kivonásán, valamint az ország területi épségének és szuverenitásának tiszteletben tartásán alapuló diplomáciai megoldást kell találni – közölte Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz államfővel kedden telefonon a német szövetségi kormány szóvivőjének tájékoztatása szerint.

 

A német kancellár legutóbb május végén beszélt az orosz elnökkel. Steffen Hebestreit kormányszóvivő a több mint három hónapra megszakadt párbeszéd folytatásáról tájékoztató közleményében ismertette, hogy a másfél órás megbeszélésen Olaf Scholz nemcsak tűzszünetre, az orosz csapatok kivonására és Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának tiszteletére szólította fel Vlagyimir Putyint, hanem azt is közölte vele, hogy nem marad válasz nélkül, ha Oroszország további ukrán területeket próbál bekebelezni, és Németország semmilyen körülmények között nem ismerne el ilyen lépéseket.

 

A finn kormányfő újabb, Oroszország elleni szankciókat sürgetett

Minden lehetséges eszközzel és formában támogatni kell Ukrajnát, és még több szankciót kell kivetni Oroszországra - jelentette ki Sanna Marin finn kormányfő Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén kedden. 

 

Sanna Marin beszédében hangsúlyozta, minél nagyobb hatást ér el az Európai Unió a szankciók által, annál drágább lesz Oroszország számára a háború folytatása.

 

„A támogatásunkkal Ukrajna meg foga nyerni, szívünkben már meg is nyerte a háborút” - fogalmazott.

 

Kijelentette: Oroszország az energiaellátást zsarolásra használja, és meg akarja osztani az uniós egységet. Ezzel szemben Ukrajna elleni háborúja miatt Oroszország magára maradt, az Európai Unió pedig egységesebb, mint valaha.

 Oroszország saját gazdaságát és jövőjét teszi tönkre - húzta alá.

A finn miniszterelnök fontosnak nevezte, hogy a szankciók érezhetők legyenek az oroszok mindennapi életében, ugyanis - mint mondta - nem elfogadható, hogy amíg ukrán állampolgárok halnak meg, addig az orosz állampolgárok szabadon utazhatnak.

 

 

Ukrajna szerint eddig több mint háromszáz települést foglaltak vissza Harkiv régióban

Szeptember hatodika óta az ukrán erők több mint háromszáz települést foglaltak vissza Harkiv régióban, ami egyúttal több mint 3800 négyzetkilométernyi oroszok által megszállt terület visszaszerzését jelenti – közölte Hanna Maliar, az ukrán védelmi miniszter helyettese.

 

Maliar azt is közölte, hogy ezek csak a megerősített adatok, de a régióban ténylegesen visszafoglalt területek valós száma szerinte „csaknem kétszer annyi”.

 

Ukrajna: az orosz hírszerzők és katonai parancsnokok menekülnek a Krímről

Az ukrán hírszerzés keddi közlése szerint az orosz hírszerzők és a katonai parancsnokok menekülnek a 2014-ben annektált Krím-félszigetről.

 

Az ukrán hírszerzés kedden jelentette be, hogy az oroszok által megszállt Krím és Dél-Ukrajna területein az orosz megbízottak, hírszerző tisztek, valamint katonai parancsnokok megkezdték az evakuálást.

 

Közlésük szerint az oroszok “sürgősen áttelepítik családjaikat” vissza, Oroszország területére, megjegyezve, hogy információik szerint az orosz állampolgárok “titokban megpróbálják eladni otthonaikat a félszigeten, és igyekeznek sürgősen evakuálni hozzátartozóikat” a Krímről.

 

Guardian beszámolója szerint az ukránok által nemrég visszafoglalt Harkov területén az ukrán hatóságok olyan holttestekre bukkantak, melyeken kínzás nyomait fedezték fel. Közlésük szerint a holttestek kísértetiesen hasonlóak voltak, mint a Bucsában és Irpinyben felfedezett tömegsírokba eltemetett civileké.

 

Noha az ukrán főügyész még vizsgálódik, a gyanú szerint ismételten orosz katonák követhettek el háborús bűncselekményeket, a főügyész szerint ugyanis a korábbiakhoz hasonló módon az általuk megszállt területeken civileket kínoztak és gyilkoltak meg az orosz erők.

 

Bezuhant az orosz energiaexport, oda a költségvetés többlete

Az augusztusi számok arra utalnak, hogy jelentősen visszaesett az oroszok gáz- és olajexportból származó bevétele. Mindezt akkor, amikor az ukrajnai hadszíntéren is úgy tűnik, egyre rosszabbul áll az oroszok szénája.

 

Augusztusban majdnem teljesen eltűnt az orosz költségvetés idei többlete, miután az energiahordozók exportjából származó bevételek jelentősen zuhantak. A hónap során a költségvetés hiánya elérte a 360 milliárd rubelt, ami nagyjából 5,9 milliárd dollárnak felel meg.

 

Július végéig még rekordmértékű többletet tudott felmutatni az orosz állam, a hónap végén 500 milliárd rubel pluszban álltak, ez zsugorodott augusztus végére 137 milliárd rubelre  - írja összefoglalójában a Financial Times. A félév végén a költségvetési szufficit elérte az 1370 milliárd rubelt, köszönhetően a háború miatt egekbe szaladó energiaáraknak.

 

A lap szerint mostanra az Oroszországból Európába irányuló gázszállítások mennyisége a háború előtti ötödére zuhant. Szeptember elején az oroszok elzárták a Északi Áramlat 1 gázvezetéket, amely a Balti-tenger alatt szállít gázt Németországba. Mostani információk szerint a vezetéket addig nem nyitják meg, amíg a nyugati országok nem szüntetik meg a Moszkva ellen Ukrajna megtámadása miatt hozott szankciókat.

 

 

Nem hagyták annyiban az oroszok - rakétaesőt zúdítottak Ukrajnára

Továbbra is szünetel az áram- és a vezetékes ivóvízellátás Harkivban, miután az oroszok rakétákkal lőtték a hőerőművet. Az orosz hadsereg rakétaesőt zúdított az ukrán városokra válaszul arra, hogy az ukrán katonaság tucatjával szabadította fel a településeket Harkiv megyében. A helyi elöljáró szerint a katonák már az orosz-ukrán határon vannak – derült ki az ATV Híradó riportjából.

 

Az éjszaka folyamán orosz rakéták csapódtak be a harkivi eőműnél, ami lángokba borult és a létesítmény egyik alkalmazottja az életét vesztette, míg egy társa eltűnt.

 

A másfél milliós Harkiv több kerületében elment az áram, és szünetel a vezetékes ivóvízellátás is. Elsötétedett és leállt a harkivi metró is. A rakétatámadások következtében Doneck megyében, és részben Zaporizzsjában, Dnipropetrovszkban és Szumiban is megszűnt az áramellátás. Az oroszok vélhetően így álltak bosszút azért, hogy az ukrán hadsereg a hétvégén tucatszámra szabadította fel az oroszok által megszállt településeket Harkiv megyében.

 

Kozacsa Lopant is sikerült visszafoglalniuk az ukrán erőknek, a falu néhány kilométerre van az orosz határtól és hat hónapig volt megszállás alatt. A felszabadulás után a helyi elöljáró első dolga volt, hogy levonta és szétszaggatta az orosz zászlót.

 

A hétvégén visszafoglalt Balaklijában az ukrán katonák gyorsan letépték azt az óriásposztert, amely azt hirdette, hogy az orosz és az ukrán nép egy. Meglepetésre a legnagyobb ukrán költő, Tarasz Sevcsenko egyik versét találták alatta.

 

Az ukrán vezérkari főnök közreadta az orosz erők által hátrahagyott páncélozott járművekről készített felvételeket is. Az ukrán hadsereg a napokban több ezer négyzetkilométernyi területet szabadított fel Harkiv megyében, de a déli Herszonban is ukrán kézre került öt település.