Shakespeare vígjátékával épít csapatot az új főrendező

– Shakespeare legtöbbet játszott vígjátékát azért választottam az első szegedi rendezésemnek, mert csapatépítésre kiválóan alkalmas a darab – mondta a mai nyilvános olvasópróbán Horgas Ádám.

2018. augusztus 21. 13:57

A Szegedi Nemzeti Színház új főrendezője a nagy angol drámaíró Szentivánéji álom című darabjával debütál október 5-én a Nagyszínházban. A keddi sajtókompatibilis olvasópróbára a teljes prózai tagozatot is meghívta.

– Nagy nyitottsággal szeretnénk kezdeni az új évadot, ezért a teljes csapatot meghívtuk az olvasópróbára, fontos, hogy nézzük, figyeljük egymást és tanuljunk a másiktól – mondta a próba legelején Barnák László, a színház új főigazgatója, majd bemutatta a társulat tucatnyi új tagját.

A szegedi társulathoz már ismert népszerű, fiatal színművészek csatlakoztak az évad elején: Menczel Andrea, a Győri Nemzeti Színházból, a Vígszínházból Medveczky Balázs, Ágoston Katalin, a Centrál Színház meghatározó színésznője, Szegezdi Róbert, akit eddig többek között a Thália Színházban, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban és a Játékszínben láthatott a publikum, valamint Rétfalvi Tamás. Rajtuk kívül a Kaposvári Egyetemről, Eperjes Károly osztályából is érkeztek Szegedre végzős színművészek.

A két játszóhelyen összesen 15 bemutatót tartanak a 2018/2019-es évadban: 3 opera, 3 vígjáték, 4 színmű, 1 musical, 2 zenés gyerekdarab, valamint 2 balett premier várja a színházlátogatókat jövő év májusáig.

– Miért éppen a Szentivánéji álommal mutatkozik be főrendezőként Szegeden? – kérdeztük Horgas Ádámot.

– Roppantul izgatnak azok a darabok, amelyek valahol a valóság és az álom határán játszódnak. A Szentivánéji álomban pedig megjelenik egy egész tündérvilág. Abból a szempontból is fontos számomra ez a darab, hogy kiválóan szolgálja azt az összművészeti koncepciót, amelyet szeretnénk az idén megvalósítani. Nemcsak a színészi játékban, hanem a zene és a képzőművészet területén is nagyon tág lehetőségeket kínál.

– Régi és új társulati tagok is szerepelnek a darabban. Milyen lesz összecsiszolódni?

– Az előadásnak nem titkolt szándéka az, hogy egyfajta csapatépítésként is szolgáljon. Hagyományosan több szerepet is össze szoktak vonni a rendezők, én azonban most mindent külön szereppé tettem, hogy régiek és újak egy ilyen izgalmas munka kapcsán tudjanak megismerkedni a színpadon. Rengeteg technikai kihívással is szembe kell majd néznünk az alkotási folyamat során, mert ez egy igazi látványszínházi produkció lesz, különleges díszlettel, vetítésekkel. A táncosokkal együtt lesz olyan, amikor több mint harminc ember lesz egyszerre a színpadon.

Shakespeare legtöbbet játszott vígjátékáról azt is elmondta a főrendező, hogy a darabban a komédia mellett mindvégig ott lappang a tragédia is, mert többek között arról is szól, hogyan lehet tönkre tenni a szerelmet. A rendezés során ezt szeretné megmutatni. Nem véletlen, hogy Shakespeare ezt a komédiát ugyan abban az évben írta, mint a Rómeó és Júliát.

A hagyomány szerint Szent Iván éjjelén a szerelmesek az erdőbe szöknek, tüzet ugranak, amely megpecsételi szerelmüket, de tilos elaludniuk, mert az végzetes bajt hozhat a kapcsolatukra. A baj azonban megtörténik, a szerelmesek elalszanak és életre kel a szellemek és tündérek ámulatba ejtő világa. A szenvedélyek lángra lobbannak, mindenki feldúltan bolyong a különös lényekkel teli erdőben. Követik az álmaikat, ki a szerelmet, ki az elvetemült bosszút.

A szereposztás szerint öten – Szegezdi Róbert, Rétfalvi Tamás, Ágoston Kati, Medveczky Balázs és Menczel Andrea – is ebben darabban lépnek először a szegedi deszkákra. Őket erősíti a régi csapat: Borsos Beáta, Ferencz Nándor, Csorba Kata, Kancsár József, Poroszlay Kristóf, Fekete Gizi, Szívós László, Kárász Zénó és Bánvölgyi Tamás.

Bemutató október 5-én, pénteken este a Nagyszínházban, addig is nézegesse Szabó Luca képeit, amelyeket a mai olvasópróbán fotózott.

Színházi bemutatók – 2018/2019-es évad

Nagyszínház

Október 5.
W. Shakespeare: Szentivánéji álom – vígjáték
Rendező: Horgas Ádám

Október 19.
Orfeusz és Euridiké – Szegedi Kortárs Balett
Koreográfus: Enrico Morelli

November 3.
W. A. Mozart: Figaro házassága – opera
Rendező: Szabó Máté

December 21.
Dés László – Nemes István – Böhm György –  
Korcsmáros György – Horváth Péter: Valahol Európában – musical
Rendező: Szőcs Artur

2019. február 15.
Litvai Nelli: Világszép nádszálkisasszony – zenés mesejáték
Rendező: Baksa Imre

Április 5.
R. Leoncavallo: Bajazzók
P. Mascagni: Parasztbecsület – opera
Rendező: Halasi Imre

Május 17. (előbemutató)
Bulgakov: Álszentek összeesküvése – színmű
Rendező: Alföldi Róbert

Kisszínház

Szeptember 28.
Örkény István: Tóték – vígjáték
Rendező: Bezerédi Zoltán

November 23.
Závada Pál: Az utolsó üzlet – színmű
Rendező: Lukáts Andor

2019. január 11.
Molnár László: Május
Donizetti – Giraldoni: Farsangi kalamajka – opera
Rendező: Toronykőy Attila

Február 1.
Michael Frayn: Függöny fel! – vígjáték
Rendező: Galambos Péter

Február 22.
Homodeus – Szegedi Kortárs Balett
Koreográfus: Juronics Tamás

Március 22.
Alekszandr Molcsanov: A gyilkos – színmű
Rendező: Vidovszky György

Május 3.
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak – színmű
Rendező: Horgas Ádám