Séta szódával: régi szikvizes üvegek fotóit állította ki a korzón Bánffi István

Szeged „szódása”, Bánffi István több évtizede kutatja fel és menti meg az enyészettől kihalófélben lévő mesterségének relikviát, többek között kétezer különféle szódásüveg is része mára gyűjteményének. Ezek közül most hetvenről készített színes fotókat, melyeket egy szabadtéri kiállítás keretében mutat be a Kárász utcán. A tárlatot augusztus 18-ig tekinthetik meg a korzón az arra sétálók.
Rafai Gábor

2022. augusztus 04. 15:06

Séta szódával:
régi szikvizes üvegek fotóit állította ki a korzón Bánffi István

A szegedi szódás dinasztia története egészen 1907-ig nyúlik vissza, amikor Belányi Ferencné Kisteleken kocsmája mellett beindított egy szikvízüzemet, amit halála után 1941-ben lánya, Bánffi Mihályné örökölt meg. 

 

A vállalkozást küzdelmes évek után fia, Bánffi Tibor vitte tovább, aki 1972-ben Szegeden kezdett szikvizet gyártani. Egy időben a városban majdnem minden vendéglőt Bánffi Tibor látott el szikvízzel. 

 

1985-ben bekövetkezett halála után fia, Bánffi István vette át az üzletet, aki 2005-ben Bánffi Bt. néven megnyitotta Szegeden az ország egyik legmodernebb szikvízüzemét. 2010-ben pedig fia, Ádám is csatlakozott a céghez. 

 

Bánffi István és felesége Andóczi Balogh Éva évek óta gyűjtik a szikvízkészítő szakma relikviáit. 

 

– Nemcsak szódásüvegeket gyűjtünk. A rendszerváltás után sok szikvízüzemet leszereltek, akkor határoztam el, megmentem a szakma relikviáit. Negyven szódagépet sikerült azóta összegyűjteni, és több mint kétezer szódásüveg is van már gyűjteményben.

Akinek tetszik a kiállítás, mindenképp menjen el a Szent István téri víztoronyba, ott élőben is láthat a gyönyörű palackokból (fotók: Iványi Aurél)

 

A legszebb, legkülönlegesebb darabokat a Szent István téri műemlékvíztoronyban állandó kiállítás keretében láthatják az érdeklődők, de 2006 óra egy vándorkiállítás is járja az országot, ami most éppen Pakson mutatja be a szódagyártás történetét. 

 

– A magyar szódásüvegek mellett többek között izraeli, indiai, marokkói, mexikói, új-zélandi és kanadai míves szódásüvegek is vannak már a gyűjteményben.

 

Bánffi István szerint, a Kárász utcán látható szódásüvegfotók egyik legkülönlegesebb darabja az a kaposvári kacsafejes üveg, amely az 1870-ben alapított gyárból került ki.

Címlapon

mutasd mind