Sem a tanárok, sem a diákok, sem a szülők nem adják fel

Szegeden, az országos akcióhoz csatlakozva a Radnótiban, a Ságváriban, a Deákban és a Vasváriban ülősztrájkoltak a diákok, az iskolák előtt pedig szülők tüntettek.
Vass Imre

2022. december 08. 16:29

Sem a tanárok,
sem a diákok, sem a szülők nem adják fel

A Randóti Gimnázium előtt, az immár jelképpé vált fekete szigszalaggal leragasztott szájjal tüntettek a szülők, akik aggódnak gyerekeik jövőjéért, ezért is álltak a pedagógusok mellé, fejezik ki folyamatosan szolidaritásukat a különféle akcióikkal. 

 

Egyikük Gönczöl Andrea elmondta, úgy látja, olyan tragikus helyzetben van a magyar oktatás, hogy a 3 és fél éves gyerekét már nem fogja tanár tanítani. Félő, hogy az iskolák csak gyermekmegőrző helyként funkcionálnak majd és nem lesz színvonalas oktatás az intézményekben – tette hozzá.

 

A radnótis diákok bent ülősztrájkoltak, néhányan pedig kint, az épület előtt részt vettek a szülők által szervezett akcióban. Egyikük, Kajdi Péter szerint fontos, hogy a tanárok lássák, a diákok kiállnak mellettük, átérzik problémáikat. Leszögezte, őt és társait nem a tanárok kérték meg, hogy vegyenek részt a különféle akciókban – bármit is állítanak egyes kormánypárti politikusok – hanem saját akaratukból vannak ott.

 

A mai akciót az iskola elé a szülők találták ki és szervezték meg. Természetesen a kezdeményezéshez a tanárok is csatlakoztak.

A Radnótitól a szülők egy csoportja átment a Deák Gimnáziumhoz, ahol szintén ülősztrájkoltak a diákok. Ott is felolvasták a kilenc pontot. Az iskola több pedagógusa itt is kijött a szülőkhöz, hogy együtt tüntessenek. 

 

 

Király Csaba a gyereke és a tanárok miatt vett részt a mai tüntetésen. Szerinte a mostani autokrata rendszert mindenképpen meg kell regulázni.

 

A Ságváris diákok is csatlakoztak az országos ülősztrájkhoz. Az iskola Hallgatói Önkormányzatának vezetője, Lévai Zalán szerint a diákok többsége egyetért az akcióval és részt is vesznek benne.

 

A hatalom bármennyire is próbálja elhitetni, hogy a diákokat megtévesztik és kényszerítik a különféle akciókban való részvételre, ez nem igaz. Ők is pontosan látják az oktatás és a tanárok gondjait, és ezért támogatják őket.

 

Csurka Bernadett szerint a tanárok nélkül nincs jövő. Hozzá kapcsolódva Ábrahám Szonja azt emelte ki, hogy a szülők után ez egyik legfontosabb személy a fiatalok életében a tanár és szerinte mindenki tud mondani egy olyan pedagógust, aki meghatározó volt számára.

 

Egy másik diák, Elekes Ákos abban bízik, a megmozdulások előbb vagy utóbb eredményesek lesznek, és a hatalom meghallja a tiltakozók szavát.

 

Amíg ez nem történik meg, a diákok nem hagynak fel a demonstrációkkal. A mai ülősztrájkohoz több mint 100 iskola csatlakozott, az Egységes Diákfront pedig Budapesten az utcára is vonult. A Karmelita kolostor előtt ironikusan azt követelték, hogy még több tanárt rúgjanak ki, kevesebb bért adjanak pedagógusoknak, de azt is skandálták, hogy „minden így jó, ahogy van”, és Orbán Viktort éljenezték. Pénteken a diákok MTVA előtti tüntetésével folytatódik majd az oktatásért való kiállás.

 

Nézzék meg a Szged Televízió összeállítását az eseményről: