Sejben Lajos szobrainak szabadtéri kiállítása nyitja idén a Wagner udvar művészeti programjainak sorát

Szabadtéri szoborkiállítással, gitáresttel, táncházzal és diaporáma vetítéssel is várják idén nyáron a szegedieket a város egyik legromantikusabb művészeti helyszínén, a Wagner udvarban. A rendezvénysorozatot július 3-án délután 5 órakor Sejben Lajos képzőművész kiállítása nyitja.
Sejben Lajos szobrainak szabadtéri kiállítása nyitja idén a Wagner udvar művészeti programjainak sorát

Első alkalommal 2017-ban rendezett szabadtéri művészeti fesztivált a Szegedért Alapítvány a Klauzál téren található zárt udvarban. Az elmúlt években Popovics Lőrinc, Bánvölgyi Tamás, Brzózka Marek és Lapis András szobrászművész mutatkoztak be alkotásaikkal, az idén őket követi Sajben Lajos képzőművész, aki most szobrait hozza el a szabadtéri tárlatra.

– Tizennyolc–húsz, szabadtéri bemutatásra alkalmas szobrot állítunk ki az udvarban. Lesznek közöttük régebbi alkotások és olyanok is, amelyeket a közelmúltban készítettem – mondta Sejben Lajos.

Megtudtuk, a legnagyobb szobor 150 centiméter lesz, a több kisebbet pedig posztamenseken fognak majd bemutatni. Többségük rozsdamenetes acélból, fémből, kőből, esetleg fából készült.

– Azt igyekeztem vizsgálni, hogy talált tárgyak egymáshoz illesztéséből milyen absztraktokat lehet létrehozni – mondta a művész.

A kiállítást július 3-án, szombaton délután 5 órakor Bene Zoltán író nyitja meg.

Száz Krisztinától, a Wagner udvar művészeti vezetőjétől megtudtuk, augusztus közepéig még négy programmal várják az érdeklődő szegedieket a művészeteknek otthont adó udvarba.

(fotók: Iványi Aurél)

Július 8-án, csütörtökön délután 5 órakor Szecsődi Ferenc hegedűművész mutatkozik be a Nyári Művészeti Akadémia hallgatóival közös koncerten.

A szokottnál korábban, délután fél 3-kor kezdődik július 20-án, kedden a Szeged Táncegyüttes gyerekeknek szánt programja, amelyre a nyári táborok vakációzó diákjait is várják. A táncbemutatót közös táncház követi majd, ahol a legkisebbek is megtanulhatnak néhány tánclépést.

Visszatérő vendég a Wagner udvarba Pavlovits Dávid gitárművész, aki idén is elhozza tanítványait. Az erdélyi, brazil és mexikói gitárosok július 28-án délután 5 órakor lépnek fel mesterükkel.

A rendezvénysorozat zárásaként augusztus 11-én, szerdán este 8 órakor zenei aláfestéssel színesített diaporáma esten mutatja be Szegedről készült fotóit Dusha Béla fotóművész.

A programok ingyenesek. A helyeket érkezési sorrendben foglalhatják el a résztvevők.

A részvételre a mindenkor hatályos járványügyi korlátozó intézkedések érvényesek.

rag

Tovább olvasom