Sehol a világon nincs kolbászból a kerítés

Az utóbbi tíz évben sokan elhagyták hazánkat.

2019. július 27. 14:36

Sehol a világon nincs kolbászból a kerítés

Leginkább a fiatalok, de egyes szakmák – többnyire – legjobbjai vagy szellemi-fizikai munkát végzők, férfiak és nők egyaránt keresték a jobb és biztonságosabb életet. Kisebb-nagyobb sikerrel, de feltétlenül jobbat (persze nem mindenki volt olyan szerencsés) annál, amit itthon hagyott. Ennek következményeként: sok munkaterületen (egészségügy, oktatás, szakipar, mások is) munkaerőhiány keletkezett, és az így létrejött vákuumon – pillanatnyilag úgy tűnik – a jelentősebb bérnövekmények sem enyhítettek.

A hiányzó munkaerő nyomán – a piaci törvények szerint: kereslet és kínálat – jelentős áremelkedések keletkeztek, amiről (a reális kereseteken belül) fogalmuk sincs az illetékes vezetőknek. Ezt jelzik a kozmetikázott KSH-adatok is, mert hiszi-e bárki is a mai helyzetben, hogy az infláció 3 százalék körül stagnál? Mert én egy pillanatig sem hiszem. Szerényen számolva is legalább 5-6 százalékkal kellene kalkulálni.

A kivándorlók számáról több becslés is született. Óvatos és reális megközelítéssel 600–800 ezer magyar embert érint, nem is beszélve a hátrahagyott családtagokról. A számadatok egyre inkább növekednek! A hazai kivándorlásokat, amelyeket megváltoztatni igen, de gyógyítani, megszüntetni aligha lehet. Végül is milyen ok-okozati összefüggés lelhető e nem túl kellemes helyzetben? Mert nem vitás, ezt valami előidézi, ezért valaki vagy valakik felelősek!

Egyesek elvitathatatlanul a Fideszt, élükön Orbánt tartják mindenért felelősnek. És ez nagy valószínűséggel fedi is a valóságot. Az Európai Unió Külügyek Tanácsa 14 országban, közöttük Magyarországon is tartott felmérést. Kiderült (ellentétben a hatalom állításával), hogy Magyarországon csak a negyedik legtöbbször emlegetett probléma a bevándorlás, a migráció. Sok más megelőzi a bajok között, mert a túlélésért való kilátástalan küzdés miatt bizonytalan a jövő. Leginkább pedig az életszínvonal-csökkenés jelentősége nőtt! Azaz a kivándorlási szándék mögött gazdasági és pénzügyi, és persze egyre inkább a politikai okok állnak. A lényeg tehát: nőtt az életszínvonal-csökkenés jelentősége, nem kevésbé a túlélés bizonytalansága is.

Igencsak zavaró – egyúttal törvénytelen – a Fidesz által egyoldalúan és pártosan kreált választási törvény is. Mert mire is jó a Fidesz–KDNP hatalma (és itt hivatkoznék a fenemód hangoztatott keresztényi mivoltunkra)? Ugyanis a magyarországi, de külföldön dolgozó magyarok hátrányára és a kettős magyar állampolgárok előnyére diszkriminatív a meghatározott választási lehetőség. Az előbbieknek csak a magyar konzulátusokon, személyesen lehet szavazniuk (akár több száz kilométer utazgatás mellett). Míg az utóbbiak egyszerű postai levelezés alapján megússzák a hercehurcát (nem véletlenül, nem kímélve a milliárdokat, hiszen ezek a szavazók csaknem kivétel nélkül a Fideszre szavaznak (nem mindig tisztességesen). Nincs ellenőrzés.

Az imént említett „diszkriminatív” ügyben úgy fogalmaz egy ellenzéki „disszidens”, hogy: „A kormány nem véletlenül nehezíti tűzzel-vassal a kinti magyarok voksolását, ugyanakkor síkosítja a végtelenségig a közpénz milliárdjaiból vásárolt határon túli levélszavazatok beérkezését.”

Tisztelt Olvasóink!

Szerkesztőségünk fenntartja a jogot arra, hogy az észrevételeket, olvasói leveleket rövidítve, szerkesztett formában adja közre.

A tavalyi tényleges választási hírmagyarázók közül sokan úgy nyilatkoztak, hogy amíg felvállalhatatlan, korrupt kormány van otthon, addig maradnak kint. Nemcsak a nyilatkozók, hanem a tiltakozók is sérültek tetteikért. Az egyik tiltakozó pl. úgy járt (itthon), hogy lázadásával anyagi csődbe jutott. Munkát sem kapott, még a barátok sem merték (félve a retorziótól) foglalkoztatni, mondta egy kivándorolt magyar.

A „keményvonalas” rendszerkritikusok egyike (jelesül Dániel Péter, már kinn) félreérthetetlenül fogalmaz a felmérők kérdésére: „Ez egy nyíltan fasizálódó, velejéig korrupt diktatúra, amelyet köztörvényes bűnözők gyülekezete vezet, a korrupcióra és a gyűlöletre építve. (...) Az eluralt kormánymédia folyamatosan hazudik, a választást szellemi és anyagi nyomorban élők döntik el pár kiló krumpliért vagy néhány ezer forintért cserébe.”

Kemény szavak. A hétköznapi tapasztalataim szerint többnyire mind igaz az, amit a kérdezett mondott, és amivel okos ember nem vitatkozik... Annak ellenére, hogy külföldön sincs kolbászból a kerítés.

Kutnyik Pál

Nyitóképünk szabályerősítő kivétel. Ahol mégis kolbászból van a kerítés: egy kolbászfesztiválon (forrás: boraszportal.hu)

Tovább olvasom