Sehapovic Iván, a PegaPoll szakértője: Jakab, Karácsony és Dobrev a legesélyesebb ellenzéki miniszterelnök-jelölt, a bizonytalanoknál Márki-Zay Péter vezet

Jakab Péter a legelfogadottabb és a legalkalmasabb jelölt, ha az összes ellenzéki szavazót nézzük a PegaPoll online mérése szerint, amit közel 20 ezren töltöttek ki.

2021. szeptember 23. 12:54

Sehapovic Iván, a PegaPoll szakértője: Jakab, Karácsony és Dobrev a legesélyesebb ellenzéki miniszterelnök-jelölt, a bizonytalanoknál Márki-Zay Péter vezet

Jakab Péter, Dobrev Klára, Karácsony Gergely – minden mérés szerint ők a legesélyesebbek, hogy továbbjussanak az ellenzéki miniszterelnök-jelölti voksolás második fordulójába – a Pegapoll online felmérése szerint amit 20 ezernél többen töltöttek ki.

Fontos megjegyezni, hogy az online szavazások is gyakran azon is múlnak, hogy egy egy szereplő mennyire tudja mozgósítani az aktivistáit, választóit, hogy szavazzanak.

Nem véletlen, hogy a PegaPoll a mintát a Központi Statisztikai Hivatal és egy pártpreferenciára vonatkozó közvélemény-kutatás alapján súlyozta – életkor, nem és pártpolitikai szimpátia szerint – annak érdekében, hogy az eredmények minél inkább reprezentatívak legyenek.

Ez alapján a Pegapoll szerint a leginkább konszenzusos jelölt Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje, igaz nagyon szoros volt a verseny Karácsony Gergellyel és Dobrev Klárával.

A 18–25 éves, a 26–35 éves, a 36–45 éves, és a 46–55 éves korosztályokban egyhangúlag Jakab Péter a legnépszerűbb. Az 56–65 éves korosztály és az ennél idősebbek körében pedig Dobrev Klára kapta a legtöbb pontot.

Sehapovic Iván, a Pegapoll szakértőjé a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában azt mondta, szerinte az előválasztás végeredményéhez az egyválasztós adat áll majd legközelebb, tehát az a mérés, amikor csak egy jelöltet lehetett kiválasztani, és nem az, ahol rangsorolni lehetett a jelölteket.

A szavazás alapján a legalkalmasabb jelölt Jakab Péter lenne a PegaPollnál, de a második helyezett, Dobrev Klára alig maradt le Jakabtól. A három továbbjutó: Jakab Péter, Dobrev Klára és Karácsony Gergely lenne.

A mérés érdekessége, hogy megnézték, az egyes pártválasztók mely ellenzéki jelölteket választanák leginkább. A Fidesz és a KDNP szavazói leginkább Márki-Zay Péterre szavaznának, a momentumosoknál viszont – némi meglepetésre – Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter is megelőzte Fekete-Győr Andrást, legalábbis a PegaPoll mérése szerint.

  • A Párbeszéd-, MSZP- és LMP-szavazóknál Karácsony Gergely, a jobbikosoknál és a Mi Hazánk Mozgalom szavazóinál Jakab Péter nyert.
  • Dobrev Klára csak a DK-s szavazóknál végezett az első helyen, az MSZP-seknél egy második helyet ért még el Karácsony mögött.
  • A Mindenki Magyarországa Mozgalom, az Új Világ Néppárt, a Kétfarkú Kutya Párt, az Alternatíva Párt, az exjobbikos Bencsik János-féle Polgári Válasz szavazóinál, valamint a bizonytalanoknál Márki-Zay Péter a legnépszerűbb jelölt.

Nézze meg (újra) a beszélgetést! A Pegapoll szakértőjével Balogh Judit, a Szeged Televízió hírigazgatója beszélgetett.