Segítsen a fecskéknek: adjanak nekik „szerkezetkész” lakást

20 év alatt a fecskék 60 százaléka eltűnt Magyarországon. Az ember, az időjárás és a táplálékhiány jelentősen csökkentette az állományt. A madarak most érkeznek vissza telelőhelyükről és lehet nekik segíteni, hogy fészket rakjanak.
Vass Imre

2022. április 15. 14:32

Segítsen a fecskéknek:
adjanak nekik „szerkezetkész” lakást

Magyarországon három fecskefaj él, a molnárfecske, a füsti fecske és a partifecske. A madarak márciusban kezdenek visszatérni a telelőhelyükről Afrikából Magyarországra. Sajnos a 20 évvel ezelőttihez képest sokkal kevesebb fecske él már hazánkban.

 

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője elmondta 

 

2000 és 2010 között a hazai fecskeállomány 62-64 százalékkal csökkent. 

 

Az utóbbi időben ezt a tendenciát a folyamatos kampánynak és a lakosság pozitív hozzáállásának köszönhetően sikerült megállítani. Sajnos megfordítani azonban nem, így a fecskék száma nem emelkedett hazánkban.

 

Az állomány csökkenésének több oka is van. Az egyik a klímaváltozás, a szárazság, amely miatt sokkal kevesebb eső esik. Amennyiben nincs eső, a fecskék nem tudnak alapanyagot, sarat találni a fészkük építéséhez. 

 

Az első visszatérő a molnárfecske

 

A másik az ember, hisz rengeteg korábbi fészket vertek le házaknál, olyanokat is, amelyben tojások, vagy már fiókák voltak. Szerencsére ez ma már nem jellemző, az emberek odafigyeljenek már arra, hogy ne pusztítsák el a fészkeket.

 

A harmadik ok pedig a táplálék csökkenése. A fecskék táplálkozás specialisták, csak repülő rovarokat fogyasztanak. Ezek pedig, elsősorban a mezőgazdaság változása miatt eltűntek. Egyrészt szinte teljesen megszűnt az otthoni állattartás, másrészt pedig a vegyszerezés rengeteg olyan rovart elpusztít, amely a fecskék tápláléka lenne. – tette hozzá Orbán Zoltán.

 

Az első hazatérő fecske, a molnár fecske, első példányai már március végén megérkezetek. Ők a legismertebb faj, hisz a városokban is találkozhatunk velük. – ezt már Tokody Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa mondta el.

 

 

Aki segíteni szeretne a madarakat, az például beszerezhet cserépből készült műfecskefészket. Ilyeneket a Magyar Madártani Egyesület is árul. 

 

Tokody Béla kiemelte, ezeket a műfecskefészket úgy kell elképzelni, mintha egy szerkezetkész lakást kapnának a fecskék. 

 

A műfecskefészek segítheti a madarak fészeképítését.

 

Ez a fészek alapja, amelyet utána a madarak sárral még tovább építenek. A fészek így erősebb lesz, gyorsabban elkészül és nem kell hozzá annyi alapanyagot gyűjteniük a madaraknak – tette hozzá a szakember, aki szerint sokan attól félnek, hogy a fecskék piszkot hagynak maguk után, elsősorban az ürülékükkel. Azonban ez a fészek alá szerelt lappal, az úgynevezett „fecskepelenkával” könnyen kiküszöbölhető.

 

Emellett úgynevezett sarazó helyeket is érdemes kialakítani, ahonnan a fecskék a fészkükhöz használt sarat össze tudják gyűjteni. 

 

Szegeden a Szetáv épített ki fészkelőhelyeket a tarjáni fűtőműnél, ahol jól megfigyelhető, hogyan vették birtokukba a fecskék a műfészkeket. 

 

A madarak május elején kezdenek el költeni, és amennyiben az időjárás nem szól közbe, akkor akár két fészekalj is születhet. 

 

A fecske védett madár, ezért a fészkek megsemmisítéséért pénzbüntetés jár.

 

Műfecskefészkek a Szetáv fűtőművén Tarjánban

Címlapkép: Tokody Béla a Szetáv fecskés fűtőműve előtt.

Címlapon

mutasd mind