Sebesültek és halottak az isztambuli robbanásban (frissítve)

Ismeretlen eredetű robbanás történt vasárnap délután Isztambul népszerű sétálóutcájában, az Istiklalon, a detonációnak halottja és sebesültjei is vannak.
Cservenák Zoltán

2022. november 13. 18:17

Sebesültek és halottak az isztambuli robbanásban (frissítve)

„Ma 16 óra 20 perc (magyar idő szerint 14 óra 20 perc) körül robbanás történt a Beyoğlu kerületünkben található Taksim Istiklal utcában. Rendőrségi, egészségügyi, tűzoltó- és AFAD-csapatainkat a helyszínre küldték. Vannak áldozatok és sérültek.”

 

A robbanásról Ali Yerlikaya, Isztambul tartomány kormányzója számolt be hivatalos Twitter-fiókján. Nagy számban rendőr-, mentő- és tűzoltóegységek érkeztek a helyszínre. A biztonsági szervek lezárták a sétálóutcát a forgalom elől.

 

Erdogan „aljas támadásnak” minősítette a robbantást

Aljas támadásnak minősítette Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap esti sajtótájékoztatóján a délutáni véres isztambuli robbantást, amelynek információi szerint 6 halottja és 53 sebesültje van.

 

Erdogan felszólalásában nyomatékosította, hogy előkerítik és méltó módon megbüntetik a támadás elkövetőit. A török államfő hangsúlyozta, hogy talán nem lenne helyes egyértelműen terrorcselekménynek nevezni a történteket, de – mint fogalmazott – „terrorszagot” éreznek. Az első vizsgálatok szerint egy nő szerepet játszott a robbantásban. Törökországot és a török népet, ahogy eddig, úgy ezután sem lehet terrorizmussal rabul ejteni.

 

A detonáció közép-európai idő szerint 14.20 óra körül történt Isztambul népszerű sétálóutcájában, az Istiklalon. A sérülteket kórházba szállították. A biztonsági szervek lezárták a sétálóutcát a forgalom elől. A levegőben helikopter köröz. Az NTV török hírtelevízió úgy tudja, hogy Süleyman Soylu belügyminiszter és Bekir Bozdag igazságügyminiszter is Isztambulba tart. Az esettel kapcsolatban a hatóságok átmeneti hírzárlatot rendeltek el, az isztambuli főügyészség pedig nyomozást indított.

Törökország 2015 és 2017 között számos véres terrortámadás helyszíne volt. A merényleteket túlnyomó többségében az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet vagy a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt terrorszervezet hajtotta végre.

 

Valószínűleg nincs magyar áldozat vagy sérült

A késő délutáni információk alapján nincsen magyar áldozata vagy sérültje az isztambuli robbantásnak – közölte Paczolay Máté külügyi szóvivő. 

 

„Az ankarai nagykövetségünk és az isztambuli főkonzulátusunk folyamatosan kapcsolatban áll a török külügyminisztériummal, valamint az országos, illetve helyi rendőri szervekkel, emellett az illetékes konzuljaink a nap 24 órájában készek fogadni a segítségre szoruló magyarok megkereséseit.”

 

Eddig három magyar állampolgár kereste fel a konzuli szolgálatot, ők turistaként tartózkodnak a városban és a robbanás helyszínétől mindössze 40 méterre található hotelben tartózkodnak.
 

„Folyamatosan tartjuk velük a kapcsolatot, valamennyien jól vannak, nem esett bántódásuk és az eredeti terveiknek megfelelően a napokban elhagyják Törökországot.”

 

A tájékoztatás szerint a magyar képviseletek a továbbiakban is szorosan nyomon követik az eseményeket, a konzuli szolgálat pedig szükség esetén kész minden lehetséges segítséget megadni.