Se telefonszáma, se saját honlapja nincs az Integritás Hatóságnak, az irodában pedig senkit nem fogadnak

Pedig hivatalosan szombat óta működik az újonnan felállított Hatóság, amely az uniós támogatások felhasználását hivatott ellenőrizni.
Kékes Viktória

2022. november 22. 07:47

Se telefonszáma, se saját honlapja nincs az Integritás Hatóságnak, az irodában pedig senkit nem fogadnak

A tegnapi parlamenti vitában szóba került a frissen megalakult Integritás Hatóság is, amelyet szombaton (hivatalosan ezen a napon kezdte meg működését) hiába próbáltak meg elérni ellenzéki pártok. A kormány nevében Latorcai Csaba államtitkár azt mondta, érthető, ha a hatóság munkaszüneti napon nem kezdte meg a munkát, de állítása szerint hétfőtől elérhetőek székhelyükön.

 

Az RTL Híradó stábja ezért ellátogatott abba a XI. kerületi irodaházba, ahol elvileg megkezdte a munkát az új korrupcióellenes hatóság. Meglepetésükre a címen egyetlen munkatársat sem lehetett elérni, és azt közölték, jelenleg nem fogadnak senkit. Ezután meg próbálták közvetlenül is elérni az új szervezetet, ami korántsem egyszerű feladat, ugyanis 

 

a hivatalosan két napja működő hatóságnak ugyanis sem telefonszáma, sem önálló honlapja nincs.

 

Egyedül egy központi emailcímet találtak hozzájuk. Ezen megpróbálták elérni őket, megtudjni hogy hány fővel, milyen körülmények között, milyen metódussal és főleg milyen ügyekre koncentrálva kezdték meg a munkát - de semmilyen válasz nem érkezett.

 

Az uniós az uniós támogatások hazai felhasználását ellenőrizni hivatott Integritás Hatóságot a kormány annak a 17 pontos csomagnak a részeként állította fel, amelynek fő célja az Európai Bizottság megnyugtatása azzal kapcsolatban, hogy az uniós pénzek jó kezekbe kerülnek Magyarországon. Amíg ugyanis nem sikerül meggyőzni erről az uniós tisztségviselőket, Magyarország egy fillér EU-s támogatást sem kap. A jelek szerint Európában már senki nem dől be az Orbán-kormány látszatintézkedéseinek: épp tegnap írtunk arról, hogy az Európai Parlament azt kéri a Bizottságtól, hogy mindaddig ne hagyják jóvá a Magyarországtól különféle címeken visszatartott támogatásokat, amíg be nem bizonyosodik, hogy a korrupcióellenes intézkedések hatékonyak és visszafordíthatatlanok, illetve amíg a kormány végre nem hajtja a jogállamiság érvényesülését célzó valamennyi brüsszeli ajánlást. Az Integritás Hatóság aligha tartozik ezek közé. 

 

 

 

Címlapon

mutasd mind