Se felhő, se szél, csak a nap, a hőségriasztás és a füstös büdösség

Kánikula klasszik. Megspékelve a tegnapi tüzek „maradékával”.
Garai Szakács László

2022. július 20. 07:00

Se felhő, se szél, csak a nap, a
hőségriasztás és a füstös büdösség

A szél most kifejezetten jól jönne: a tegnapi tűz ugyanis igazából hajnalra, reggelre jutott el igazán nagyon sok szegedihez: borzasztó büdös van, az eloltott, elszenesedett, megfeketedett fának van ilyen szaga, a Maty-ér melletti terület ilyen. Most az szellőzik, a szegediek közül meg jó páran ezt szellőztetik – Szentmihályon, Klebelsbergtelepen, Alsóvároson, Móravároson biztosan. A mai nap erre rámegy, a kertbe, az erkélyre, a teraszra száradni kirakott ruhákat meg lehet újra mosni...

 

A füstösség után jöjjön akkor a mai időjárás is: kánikula van, és hőségriasztás. Ugyan még nem tartunk ott, ahol Cecíliáék, azaz a meteorológia még mindig csak első fokú hőségriasztásnál tart, de az biztos, bőven lesz ma harminc fok. Húszban ébredtünk, a napi maximum harmincöt, éjjel huszonnégyben alszunk el, a harminc fokot még tíz óra előtt megugorjuk és még este nyolckor is harmincegy fok lehet. Felhők egyáltalán nincsenek és nem is lesznek az égbolton. A szél csak lengedezik, jellemzően kelet-északkeletről.

 

A levegőminőség egyébként ma is egészen jó lenne, de a füstösség miatt ez tényleg hihetetlen most. A pollenhelyzet is javult a lórom kiszállt, eggyel kevesebb allergén növény szórja a magvait.

 

 

Ásványvíz, fényvédelem – erre a kettőre akkor is figyeljen oda, ha egész nap borzasztó füstszag lesz!