Schultz János Pro Progressio-díjat kapott

Pro Progressio díjat kapott Schultz János, a Radnóti Miklós Gimnázium matematikatanára.

2020. október 29. 00:24

Schultz János Pro Progressio-díjat kapott

A díjátadó ünnepséget ma tartották meg, a járvány miatt természetesen online. Ezen Schultz János először is köszönetet mondott két tanárának, Németh Józsefnek és Gehér Lászlónak. Majd elmondta, hogy 1994-ben végzett a szegedi egyetem matematika-fizika szakán, ami után rögtön a Radnóti gimnáziumba került matematikatanárnak. Elmondása szerint itt nagyon sokat tanult két kollégájától, Mike Jánostól és Vincze Istvántól. Aztán arról beszélt, hogy jól teljesítenek a radnótis diákok az emelt szintű érettségin, valamint az országos és nemzetközi matematikaversenyeken.

Büszkén említette, hogy több mint száz radnótis diák vesz részt évről évre a KöMal pontversenyben, ami nagyon jelentős egy nyolcszáz fős iskolában.

Tanítványok

 Schultz Jánosnak rengeteg kiváló tanítványa volt 1994 óta. A teljesség igénye nélkül diákja volt

  • Weisz Máté, aki 2018-ban és 2019-ben aranyérmet szerzett egyéniben a Közép-európai Matematikai Olimpián, aranyérmet nyert a Cyberspace Mathematical Competition nemzetközi matematikaversenyen, és legutóbb aranyérmes lett a 61. Nemzetközi Matematikai Diákolimpián, jelenleg Cambridge-ben tanul,
  • Williams Kada, aki első lett az Amerikai Matematikai Diákolimpián, ezüstérmet nyert az 58. Nemzetközi Matematikai Diákolimpián, jelenleg Cambridge-ben tanul,
  • Incze Attila, aki korábban a finn Nokia-központ munkatársa volt, jelenleg pedig az Egyesült Államokban, a kaliforniai Facebook-központban dolgozik szoftverfejlesztő mérnökként.

Schultz János szerint az ember a tanítványaitól tanulja a legtöbbet. – A tanári szakmát, annak módszertani részét is nagyrészt a gyerekektől tanuljuk meg. Köszönöm minden egykori és jelenlegi radnótis diáknak, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy jobb tanár, jobb ember legyek – mondta beszéde végén a Radnóti Miklós Gimnázium matematikatanára.

A tehetséggondozás és az innováció támogatása

A Pro Progressio alapítvány tevékenységének középpontjában a tehetséggondozás és az innováció támogatása áll. Mindezt részben közvetlen támogatásokkal, díjakkal, részben az alapítvány által létrehozott és működtetett komplex ösztöndíjrendszer keretében valósítja meg. A Pro Progressio alapítvány 2009 óta hirdet pályázatot középiskolai tanárok részére a műszaki és természettudományi ismeretek oktatásának támogatására és népszerűsítésére, valamint az ezt oktató pedagógusok elismerésére.

Sz. C. Sz.