Schmuck Erzsébet: Az idősek végletesen elszegényedtek a társadalmon belül

Az idősek elszegényedése tovább folytatódik címmel tartott sajtótájékoztatót Schmuck Erzsébet. Az LMP társelnöke felsorolta az okokat, amelyek több százezer idős korú honfitársunk elszegényedéséhez vezettek, majd ismertette az egyesült ellenzék idevágó programjának legfontosabb elemeit.
Kékes Viktória

2022. február 10. 10:34

Schmuck Erzsébet: Az idősek végletesen elszegényedtek a társadalmon belül

Közelednek az országgyűlési választások, ilyenkor Orbán Viktornak eszébe jutnak az idősek - az LMP társelnöke ezzel utalt arra, hogy a kormány a 13. havi nyugdíj egyösszegű kifizetéséről döntött, a kifizetést pedig tegnap meg is kezdték.

Schmuck szerint ez a választások előtti osztogatás nem fedheti el azt a tényt, hogy az idősek végletesen elszegényedtek a társadalmon belül. Ennek oka, hogy a Fidesz megakadályozta, hogy a nyugdíjak a bérek emelkedését is kövessék. 

 

Ennek következtében ma Magyarországon 630 ezer idős ember ellátása a 100 ezer forintot sem éri el. (...)  Nem ezt érdemlik az idősek egy átdolgozott élet után. 

 

Az LMP társelnöke szerint a kormány időspolitikájáról mindent elmond, hogy tavaly a Fidesz örökre bebetonozta a minimál nyugdíjat, amelynek összege megalázóan kevés, 28 500 forint. Schmuck úgy látja a kormány az idősellátás rendszerét is hagyta teljesen lepusztulni.

 

Mi ott fogunk segíteni az időseknek, ahol kell, tért át az egyesült ellenzék programjára Schmuck. A legfontosabb pontok:

  • a háziápolás fejlesztése;
  • az idősotthonok férőhelyeinek biztosítása;
  • a béreket is követő nyugdíjemelés visszahozása;
  • a legalacsonyabb nyugdíjak megemelése;
  • 65 éves kor előtt is nyugdíjba lehessen menni.

 

Ezek mellett az egységes ellenzék nem csak a nyugdíjemelésekkel szeretné kifejezni a nyugdíjasok iránti tiszteletet: figyelmet fognak fordítani a betegségmegelőzésre az elmagányosodás megakadályozására és arra, hogy az idősek is lépést tudjanak tartani a mai világunk fejlődésével.