Schadl és Völner is tagadták a bűnösségüket, az államtitkár főnökét idéztetné be tanúnak

A huszonkét vádlottból már hatan elismerték a bűnösségüket, a fővádlottak tagadnak. Schadlra tíz, az államtitkárra nyolc év börtönt indítványozott az ügyészség.
Szlavkovits Rita

2023. február 23. 13:35

Schadl és Völner is tagadták a
bűnösségüket, az államtitkár főnökét idéztetné be tanúnak

A Schadl-Völner-ügy előkészítési ülései folynak napok óta a Fővárosi Törvényszéken, péntek óta a huszonkét vádlottból már hatan elismerték a bűnösségüket, számukra ezzel véget is ért a per. Völner és Schadl tagadják a bűnösségüket, nekik, és azoknak, akik az előkészítő ülésen nem egyeznek ki a váddal, tárgyaláson kell majd bizonyítaniuk az ártatlanságukat. 

 

A két fővádlottal együtt összesen hat vádlottra kért az ügyészség letöltendő börtönt, tizenöt vádlott esetében próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés volt a vád ajánlata, egy esetben pénzbüntetés kiszabását kérték.

 

Tavaly októberben emeltek vádat az igazságügyi államtitkár és a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnöke, valamint rajtuk kívül végrehajtók, ügyvédek, vállalkozók is a szövevényes korrupciós ügy vádlottjai. Az ügyészség szerint a végrehajtói kamarai elnök, Schadl György több végrehajtói jogosítványért cserébe pénzt kért, a kinevezésekben segítségére volt Völner Pál is, aki az ügyek elintézésért a vád szerint szintén pénzt fogadott el. 

 

A 22 vádlottat korrupciós és vagyon elleni bűncselekményekkel, pénzmosással vádolják.

 

A vádemelés óta eltelt időben egy szappanopera bontakozott ki a sajtóhoz is eljutott nyomozati szakban felvett vallomásokból, a telefon-lehallgatások felvételeiből is csemegéztek az újságírók. Ezekből derült ki, hogy Völner felesége milyen dühös lett, amikor megtudta, hogy lefoglalták az egyik családtagjuk Porschéját, és az is, hogy Völner több képviselő titkainak tudója is lehet. 

 

Szintén a telefonbeszélgetésekből derültek olyan epizódok, amikor a harmadrendű vádlott, aki egyébként rendszeresen jótékonykodott Kecskeméten, egy oktatási intézményvezetővel elhitette, hogy túszként tartják fogva, ezért kért pénzt segítségképpen, a megvezetett személy pedig fizetett, mint a katonatiszt. A szaftos epizódok közül csak kevés került be a vádiratba, az ügyészség a végrehajtói posztok korrupt megvásárlására fókuszál.

 

Völner Pál ügyvédje a csütörtöki előkészítésen kifogásolta, hogy a nyomozati szakban felvett jegyzőkönyvi anyagok nyilvánosságra kerültek, de az sem tetszett a védőnek, hogy Völner mentelmi jogának felfüggesztése előtt hallgatták le a politikus telefonját, ami szerinte törvénytelen – tudósított a tárgyalásról a hvg.hu.

 

Schadl is tagadta a vádakat, szerinte nem volt lehetősége befolyásolni a végrehajtói kinevezéseket. A végrehajtói kar elnöke úgy vélekedett a bíróság előtt, hogy amennyiben lehallgatták a telefonján, hogy kenőpénzt akar Völnernek átadni, akkor vajon miért nem szervezték meg a hatóságok a tettenérést. 

 

A harmadrendű vádlott, a kecskeméti származású vállalkozó is tagadta a bűncselekményt elkövetését, és az ötöd rendű vádlott sem ismerte az ellene felhozott vádakat.

 

Az előkészítő ülés jövő héten folytatódik a többi vádlott nyilatkozataival, majd az ítéletet is kihirdetik azok esetében, akik elfogadták az ügyészségi vádban foglaltakat. A bűnösségüket tagadókkal, indul a tárgyalás, ahol a vádlottaknak kell bizonyítaniuk az ártatlanságukat.