Salétromsavat fúj a szél Szeverodoneckben

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúból 2022. május 31-én este.
Garai Szakács László

2022. május 31. 22:07

Salétromsavat
fúj a szél Szeverodoneckben

Lebombázták egy vegyi üzem salétromos tartályát az oroszok

Az orosz erők légicsapást mértek kedden a Donyec-medencében lévő Luhanszk megyei Szeverodoneckre, és eltaláltak egy salétromsavas tartályt egy vegyi üzem területén – közölte Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó. A tisztségviselő felhívta a térség lakosait, hogy ne hagyják el az óvóhelyeket, és készítsenek szódaoldattal átitatott védőmaszkokat. Emellett azt tanácsolta Szeverodoneck lakóinak, hogy kövessék figyelemmel a szél irányát. Emlékeztetett arra, hogy a salétromsav belélegezve, lenyelve, valamint a bőrrel és a nyálkahártyákkal érintkezve veszélyes. A sav gőze irritálja a légutakat, enyhe mérgezés esetén hörghurut, az alsó légutak enyhe gyulladása, szédülés, álmosság jelei mutatkoznak, míg súlyos mérgezés esetén tüdőödéma is felléphet.

 

A késő délutáni órákban Hajdaj arról adott hírt, hogy az orosz csapatok Szeverodoneck nagyobb részét ellenőrzésük alá vonták, de kiemelte, hogy a várost nem sikerült bekeríteniük. Hétfő éjjel a Telegramon a kormányzó már beszámolt arról, hogy a 2014 óta megyeszékhelyként működő városba még beljebb nyomultak az orosz csapatok és már a belvárosi utcákon folynak a harcok.

 

– A regionális központban a pusztítás szintje a rubizsneihez és a popasznaihoz közelít. A város létfontosságú infrastruktúrája közel száz százalékban megsemmisült, a lakásállomány kilencven százaléka károsodott, hatvan százaléka már nem helyreállítható. Az ágyúzások miatt lehetetlen humanitárius segélyszállítmányokat eljuttatni a városba, illetve embereket evakuálni onnan – írta legújabb bejegyzésében a kormányzó.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közben kijelentette, hogy Ukrajna nem fog sietni területei visszafoglalásával, ha ez több tízezer áldozatot követel, hanem megvárja a szükséges fegyvereket. Ezt azon a sajtótájékoztatón mondta, amelyet Kijevben Zuzana Čaputová szlovák államfővel közösen tartott. Megjegyezte, hogy a mára már a 2014 óta tartó harcok miatt lakatlanná vált települések Kijev számára nem jelentenek prioritást. Hangsúlyozta, hogy Kelet-Ukrajnában a megfelelő fegyverek hiánya miatt nehéz az ukrán hadseregnek, miközben Oroszország és a velük együttműködő szakadárok a térségben összpontosították a legtöbb fegyverzetet és a legnagyobb személyi állományt. Az ukrán elnök egyúttal biztosított afelől, hogy Ukrajna visszaszerzi az egész területet, amely történelmileg és minden nemzetközi jogszabály szerint hozzá tartozik.

 

Tíz órán át folyamatosan lőtték az oroszok Zolocsin települését

Harkiv megyében több, mint tíz órán keresztül lőtték az orosz erők Zolocsin települést, egy idős nő életét vesztette, egy másik nő pedig megsebesült – közölte Viktor Kovalenko, a kistérség vezetője.

 

A francia külügyminiszter támogatja a lengyel törekvést a NATO keleti szárnya erősítésére

A Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat követő közös sajtóértekezleten Catherine Colonna, utalva „a drámai orosz agresszióra” Ukrajnában, nélkülözhetetlennek nevezte Franciaország és Lengyelország együttműködését az Európai Unión (EU) és a NATO-n belül.

 

Kulcsfontosságúnak minősítette Lengyelország szerepét a NATO pozícióinak erősítésében a szövetség keleti szárnyán.

 

A lengyel külügyminiszter felszólította Franciaországot, hogy támogassa Ukrajna uniós tagjelölti státuszát. Azzal érvelt emellett, hogy az ukrán integrációs folyamatban szerepelt vállalva Párizs kihasználja „nagy stratégiai esélyét arra, hogy visszaállítsa aktív közép- és kelet-európai jelenlétét”.

 

Az ukrán külügy hálás az EU-nak az új szankciókért, de csalódott a magyar álláspont miatt

Üdvözölték az EU-vezetők politikai döntését az Oroszország elleni hatodik szankciócsomagról, de csalódottságukat fejezték ki Magyarország álláspontja, az olajembargó ügyében tett kompromisszum miatt.

 

„A külügyminisztérium csalódottan veszi tudomásul, hogy Magyarország olajembargóval szembeni ellenállása miatt a szankciós csomag elfogadása túl sokáig tartott, és kivételt tett a vezetékes szállítások esetében, de köszöni a partnerek, különösen az Európai Tanács és az Európai Bizottság vezetőinek erőfeszítéseit, amelyeknek köszönhetően ez a fontos döntés végül megszületett” – idézett a Jevropejszka Pravda című hírportál a közleményből. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kijelentette, hogy „az olajembargó felgyorsítja a visszaszámlálást az orosz gazdaság és a katonai gépezet összeomlásáig”.

 

„Az ukrán külügyminisztérium felszólítja az EU-t, hogy haladéktalanul kezdje meg az Oroszországi Föderáció elleni hetedik szankciócsomag előkészítését, amely más orosz exporttermékek tilalmát és egyéb korlátozó intézkedéseket is tartalmaz. Az ukrán fél már benyújtotta az erre vonatkozó javaslatait” – olvasható az ukrán külügyminisztérium közleményében.

 

Az ukrán védelmi tanács vezetője elhúzódó háborúra számít

Oroszország ukrajnai háborúja nem fog hamar véget érni, az ukrán államnak pedig minden erőfeszítését össze kell szednie a győzelem érdekében – figyelmeztetett Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára az Ukrinform hírügynökségnek adott, kedden megjelent interjújában. Danyilovot azzal kapcsolatban kérdezte meg a hírügynökség, hogy a február 24-én indított háború a századik napjához közeledik és az újságírók arról faggatták, szerinte milyen következtetéseket lehet levonni.

 

– Először is, még túl korai következtetéseket levonni. Másodszor, szerintem veszélyes dolgokat mondtak azok, akik azt állították, hogy a háború hamarosan véget ér, hogy már győztünk és áprilisban ünnepelni fogunk. Sajnos, a háború folytatódik, és még sok tennivalónk van a győzelemig. Nagyon nehéz dolgunk van a fronton, harcok dúlnak Luhanszk, Donyeck megyékben és országunk más régióiban is. Nem lehetünk elégedettek, amíg az utolsó orosz csizma is tapossa országunkat. Senki nem vonta vissza az Oroszországi Föderáció államunk elpusztítására irányuló utasítását. Ezzel együtt kell élnünk, és minden döntésünket ennek megértésével kell meghoznunk – szögezte le a védelmi tanács vezetője.

 

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) hivatalos Facebook-oldalán közölte, hogy az ukrán fegyveres erők tagjai megsemmisítették a Wagner orosz zsoldoshadsereg nagy létszámú alakulatát a Donyec-medencében. Erről azonban több részletet nem hoztak nyilvánosságra. Kommentárjában a biztonsági szolgálat emlékeztette az orosz katonákat: „a megszálló hadsereg elhagyásának egyik módja, hogy felhívják az SZBU forródrótját, megadják magukat és akkor életben maradnak”.

 

 

A kijevi városi katonai adminisztráció közben a Telegramon arról tájékoztatott, hogy megerősítik az ukrán főváros védelmét arra az esetre, ha az orosz csapatok újfent megpróbálnának benyomulni. A közlemény szerint Kijev első védelmi vonala a várostól nagy távolságra épül. „Ha lesz második támadás, nem kerülhetjük el a károkat, de ezek a lehető legkisebbre csökkentendők. Kijev első védelmi vonalát a várostól nagy távolságra építjük ki azért, hogy ellehetetlenítsük az ellenséges tüzérségi egységek bevetését” – hangsúlyozta a kijevi katonai adminisztráció.

 

Az ukrán vezérkar napi helyzetjelentésében egyebek mellett arról számolt be, hogy az orosz erők harci cselekményei elsősorban a Donyec-medencére összpontosulnak: rohamműveleteket hajtanak végre Szeverodoneck és Bahmut irányában, továbbá offenzívát készítenek elő Liman városnál.

 

A kijevi katonai vezetés legfrissebb, keddi összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 30,5 ezer orosz katona esett el. Az ukrán erők megsemmisítettek 208 orosz repülőgépet, 174 helikoptert, 13 hadihajót, 1358 harckocsit, 3302 páncélozott harcjárművet, 649 tüzérségi és 93 légvédelmi rendszert, valamint 208 rakéta-sorozatvetőt.