Sajtófotó-kiállítással és fényfestéssel nyílik idén az egyetem Őszi Kulturális Fesztiválja

Huszonhatodik alkalommal rendezi meg a kulturális iroda a Szegedi Tudomány Egyetem összművészeti programját, az Őszi Kulturális Fesztivált, amely október 3-án három fotóriporter kiállításával nyílik meg az egyetem Dugonics téri épületében. Hét hét alatt hatvan helyszínen mintegy háromszáz program, kiállítások, koncertek, színházi előadások várják a nézőket a fesztiválon.
Rafai Gábor

2022. szeptember 27. 11:35

Sajtófotó-kiállítással
és fényfestéssel nyílik idén az egyetem Őszi Kulturális Fesztiválja

Az egyetem másfél hónapig tartó őszi rendezvénysorozatának célja, hogy az egyetemen működő művészeti csoportok és művészi ambíciókkal rendelkező hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészek mutatkozhassanak be az egyetemi polgárok és a szegediek előtt.

 

A fesztivál programját évről-évre úgy állítják össze, hogy minél szélesebb kultúrkörből merítsenek, és minden korosztálynak, érdeklődési körnek nyújtsanak programlehetőséget. 

 

A műfaji sokszínűség mellett a másik legfontosabb szempont az igényesség, az értékközvetítés, a kulturális élményeken alapuló közösségépítés.

 

A 26. Őszi Kulturális Fesztivál hivatalos megnyitóját október 3-án, hétfőn este 6 órától tartják az egyetem Dugonics téri központi épületében. 

 

Az esemény egyben a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság fotóriportereinek kiállításmegnyitója is. 

 

Bobkó Anna, Sahin-Tóth István és Molnár Dóra Sajtófotók a Szegedi Tudományegyetemről címmel mutatják be fotográfiáikat a nagyközönségnek.

 

A képeken az agyműtéttől a gólyaesküig, a laborbeli műhelymunkától a családi napig széles a sajtófotók témája. A kiállítás látogatói a képek segítségével „találkozhatnak” Nobel-díjas tudósokkal, oktatókkal, hallgatókkal, híres és ismert közéleti személyiségekkel.

 

A december 20-ig megtekinthető tárlat különlegessége, hogy a látogatók a képaláírásokhoz tartozó QR kódokon keresztül elolvashatják az adott fotóhoz kapcsolódó újságcikket is.

 

A fesztivált Fendler Judit, az egyetem kancellája, a kiállítást Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes ajánlja az érdeklődők figyelmébe.

 

A megnyitót követően, este fél 7-től a Dugonics téren Szirtes Edina Mókus koncertezik, majd idén is gyönyörű fényekbe borul az egyetem központi épülete.

 

A nyitónapot követő programok sorát is úgy állították össze, hogy minél szélesebb kultúrkörből merítsenek, és lehetőség szerint minden korosztálynak, érdeklődési körnek megfelelő programlehetőséget nyújtsanak. 

 

A műfaji sokszínűség jegyében az idén is helyet kapnak az összművészeti fesztivál programjai között könnyű- és komolyzenei hangversenyek, ismeretterjesztő és színházi előadások, de nyílt napot, koncerteket, film- és könyvbemutatókat, kiállításokat, irodalmi- és közéleti beszélgetéseket is találunk. 

 

A hét hétig tartó, többségében ingyenesen látogatható rendezvénysorozat keretében találkozhatunk többek között a Benedekfi testvérekkel és Fülei Balázs zongoraművésszel, Szokolay Dongó Balázs népzenésszel, Darvasi László íróval, illetve Pokorny Lia és Vecsei H. Miklós színművészekkel. 

 

Minden bizonnyal nagy sikert fog aratni a Fábri Géza, Fábri-Ivánovics Tünde és Barta Márton alkotta Mentés Másként Együttes koncertje, vagy a több évtizedes múltra visszatekintő, generációk kedvencének számító Kaláka zenekar fellépése is a százéves füvészkertben.

 

A programok nagy része ráadásul nem csupán a kultúrát helyezi a középpontba, hanem tudomány-népszerűsítő jelleggel is bír, így jelentősen növelheti az érdeklődők számát valamennyi korosztály körében. 

 

Idén folytatódik a nagy sikerű Vers délben programsorozat is, amelyben minden hétköznap a déli harangszó után egyetemi polgárok – idén októberben a rektori épület munkatársai – mondják el kedvenc költeményeiket a Dugonics téren.

 

Az Őszi Kulturális Fesztivál programsorozatát idén november 17. és 20. között a 23. nemzetközi Gitárfesztivál zárja.

Címlapon

mutasd mind