Saját minisztere jelentette be, hogy Orbán Viktor hazudott az olcsó orosz gázról – Besenyei Zsolt jegyzete

Besenyei Zsolt

2022. október 05. 15:09

Saját minisztere jelentette be, hogy
Orbán Viktor hazudott az olcsó orosz gázról – Besenyei Zsolt
jegyzete
 • Februárban Orbán Viktor járt Moszkvában Putyinnál, úgynevezett békemisszión.
 • Telefonon áprilisban, már az invázió kezdete után is beszélt az orosz diktátorral.
 • Szijjártó Péter, saját bevallása szerint, heti rendszerességgel beszélt Lavrovval. Júliusban el is ment hozzá.
 • Valamint New Yorkban is tárgyaltak, amikor az uniós külügyminiszterek rajta kívül mindegyike bojkottálta az oroszt.
 • Ezenkívül Nagy Márton is járt augusztusban Moszkvában.
 • Továbbá egy hónapja Orbán Viktor ismét, Gorbacsov temetését ürügyül használva, de Putyin – állítólag – nem fogadta.

 

Valamit nagyon akartak az oroszoktól.

Könnyen kitalálható, hogy mit – kedvezményt az elszállt földgázárakból. Ha már Orbán úgy megvédte az rezsicsökkentést, hogy az átlagfogyasztás fölött hétszeresére emelte a családi házak számára fizetendő gázárat.

 

És ha már azzal nyert választást, hogy nem engedi, hogy a magyar családok fizessék meg a háború árát, valamint hogy mi kedvezményesen kapjuk a gázt az oroszoktól. (Állításuk szerint szemben Nyugat-Európával, ahol mind meg fognak fagyni már tavaly télen.)

 

És most kiderült, hogy nem kapjuk. Nagy Márton hivatalosan is bejelentette, hogy az MVM a holland TTF-tőzsde árai szerint vásárol az orosz Gazpromtól.

 

Ezt annak kapcsán ismerte el, hogy nagy sikerként közölte, halasztott fizetést harcoltak ki az oroszoknál: bizonyos (nem közölt) részt a tőzsdei gázárból elég később, fél-négy évvel elcsúsztatva kifizetni.

 

Ez több dolgot is jelent.

 • Egyrészt azt, hogy nem tudtak árkedvezményt elérni, az oroszok csak hitelt adnak az ár bizonyos részére. Alkalmasint még kamattal is, szóval ők mindenképp a pénzüknél vannak.
 • Másfelől ez újabb jele annak, hogy a magyar állam fizetésképtelen. Nem tud eleget tenni minden vállalt, szerződésben rögzített kötelezettségének. Főként a folyó fizetési mérleg, azaz a devizahiány miatt nem tudja finanszírozni saját magát. Alighanem az oroszok csak azért mentek bele a halasztott fizetésbe, hogy egyáltalán legyen reményük a pénzükre, mert az Orbán-kormány választás előtti kiköltekezése miatt azonnal semmi esélyük nem lett volna rá.
 • A harmadik, amit a fizetési könnyítés maga után von, az a politikai ár. Magyarország ezt már most is fizeti, amikor Putyin utolsó csatlósaként viselkedik. Az orosz érdekek kiszolgálása a háborús uszító Kirill pátriárka, az orosz turisták és bizonyos oligarchákkal szembeni szankciók vétójától a finn és svéd NATO-csatlakozás nem ratifikálásától a már megszavazott uniós embargók meghosszabbításának elutasításáig terjed.

 

Ez utóbbira még egy nemzeti konzultáció nevű propagandakampányt is indított Orbán Viktor. Ez az oroszok érdekeinek kiszolgálásán túl arra is jó, hogy elleplezze azt a tényt, a Fidesz hazugsággal nyert választást.

Nagy Márton ugyanis az orosz gáz TTF-hez kötöttségének hivatalos megerősítésével, mintegy mellékesen egyszersmind azt is elismerte, hogy saját főnöke, Orbán Viktor hazudott, amikor tavaly ősszel arról beszélt, olcsóbban kapjuk a gázt, mint Nyugat-Európa, amelyik a tőzsdén veszi világpiaci áron.

 

Ha nem erősíti meg persze, akkor is tudnánk. Ha ugyanis olcsóbban vennénk, nem lenne szükség a halasztott fizetésre. De ez nyilvános beismerése annak, hogy a Fidesz hazugsággal nyerte meg a 2022-es választást.

 

Nem újdonság ez, igazat csak puszta tévedésből mondanak.

 

 • 2010-ben azt ígérték, hogy nem lesznek megszorítások, de lettek.
 • 2014-ben, hogy rezsicsökkentéssel védik meg az embereket. De a rögzített árra csak ráfizettek a fogyasztók, mert a piaci ár akár hetven százalékkal is olcsóbb lett volna.
 • 2018-ban a Fidesz azt ígérte, hogy megvédik az országot a migrációtól. Ezt legalább teljesítették, csak abban hazudtak, hogy fenyegetné egyáltalán Magyarországot migráció.

 

Most komolyan, Afrikából vagy Ázsiából ki akarna ide költözni ilyen éghajlat, ilyen fűtési költségek, Európa legmagasabb inflációja és ilyen kereseti viszonyok mellett?

 

Ami újdonság, hogy az eddigiekkel szemben ezúttal el is ismerik, hogy hazudtak. Amikor egy kormány legutóbb, még Gyurcsány Ferencé 2006-ban, ilyet csinált, rágyulladt az ország. Igaz, akkor a Fidesz és Orbán Viktor ellenzékben volt, nem kormányon.