Rusz Lívia mesés karakterei elevenednek meg a Somogyi-könyvtár kiállításán

Több éves hagyomány, hogy a Somogyi-könyvtár júniusban egy-egy velünk élő nemzetiség kultúrájának és hagyományainak bemutatására szervez programokat a Dóm téri központi könyvtárban, a fiókkönyvtárakban és az Ünnepi Könyvhét színpadán.
Szeged.hu

2022. június 01. 21:01

Rusz Lívia mesés karakterei elevenednek meg a
Somogyi-könyvtár kiállításán

Az elmúlt évek sikeres és közkedvelt bemutatkozói után 2022-ben fókuszban a velünk élő román nemzetiség. Magyar és román nyelvű hímzett falvédőkből összeállított tárlattal, üvegművészeti kiállítással, népszerű kortárs írókkal, a Dobroda zenekarral találkozhatnak az érdeklődők a Román nemzetiségi hónap keretében a 93. Ünnepi Könyvhét idején, valamint júniusban több alkalommal. 

 

Ebbe a tematikus programsorozatba kapcsolódik be Livia Rusz Egy végtelen mese című kiállítása, amelyet a Somogyi-könyvtár alagsori kiállító terében nyílt meg  június 1-jén, szerdán.

 

A tárlaton Rusz Lívia legfontosabb karaktereit tekinthették meg az érdeklődők, amelyeket kronologikus sorrendben fűztek össze a szervezők. Így egymás mellett látni a rajzokat már csak azért is érdekes, mert a képregénykultúra történetét is magában rejti, a szemfüles szemlélő pedig akár a Batman vagy Superman-történetek előzményeit is felfedezheti bennük. 

 

A megnyitón Bogdan Geană, a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetének programszervezője mellett részt vett a Budapesti Román Kulturális Intézet frissen kinevezett aligazgatója, Andreea Lukic Dogariu is, aki elmondta, a fővárosból is lehetőségük nyílik rálátni, mennyire gyümölcsöző a Szegedi Román Kulturális Intézet, valamint a Somogyi-könyvtár együttműködése. Nagyon várják mindazokat a programokat, amelyek június hónapban még előttünk állnak, valamint hozzátette, hogy Rusz Lívia karaktere, Csipike, az ő gyermekkorában is fontos szerepet játszott, már csak ezért is volt kíváncsi a kiállításra.

 

 

A nemrégiben, 2020 februárjában elhunyt, kolozsvári születésű festőművész, grafikus, illusztrátor és képregényrajzoló, Rusz Lívia dolgozott főiskolai tanársegédként, gyermekeknek szóló lap munkatársaként, majd képregényhőseivel vált híressé, merész vonalvezetésű illusztrációs kultúrájával. 

 

Csipike nevű törpe figurája 1963-ban született meg Fodor Sándor, József Attila-díjas író, műfordító közreműködésével. A Csipike-mesék képi világával nemzetközi sikereket is elért. Románián és Magyarországon kívül jelentek meg kötetei Nagy-Britanniában és Németországban is. 

 

A ’60-as évektől kezdve leginkább könyvgrafikákkal foglalkozott, az évek során a romániai magyar könyvkiadás leggyakrabban foglalkoztatott illusztrátorai közé került a neve. Mindeközben olyan képregényeken dolgozott, mint A furulya és kancsó, az Óz, a nagy varázsló, vagy éppen Kio, a majom és Mac (Mákvirág), a kacsa történetei. 

 

 

Megrajzolta Verne Kétévi vakációját, amely 1968-ban jelent meg, de illusztrált mesekönyveket, valamint J. M. Barrie Pán Péterét, J. R. R. Tolkien A babóját is. A ’90-es évek végén Kiss Ferenc képregénygyűjtő-forgatókönyvíróval dolgozott együtt, A Kis Füles részére készítették el a Prométheusz, a rosszmájú jótevő című történetet. Ezzel párhuzamosan futott a Dörmögő Dömötörben Kalamajkáról szóló sorozata is. 

 

A kiállítás megnyitója után a Somogyi-könyvtár munkatársai a képregényekhez kapcsolódó játékos feladatokkal készültek, a résztvevők megalkothatták a saját képes történetüket is, valamint a 3D nyomtatás rejtelmeibe is betekintést nyerhettek. A tárlat megtekinthető a Somogyi-könyvtár alagsori kiállítóterében.

 

Hegedűs Réka