Rusvai: Nem az új mutáns, az omikron okozza a járvány negyedik hullámát

Még nem lehet tudni, hogy Magyarországon jelen lenne az új mutáns vírus, az omikron, de több európai országban már felütötte a fejét. Számos helyen már beutazási tilalom van érvényben a Dél-Afrikából érkezőkkel szemben.
Vass Imre

2021. november 28. 13:26

Rusvai: Nem az új mutáns, az omikron
okozza a járvány negyedik hullámát

Izrael nagyon gyorsan lezárta az utat a külföldiek előtt a variáns miatt, mivel nem akarják kockáztatni az eddig elért sikerüket. A következő két hetet arra szánják, hogy megvizsgálják, az aktuális vakcinák mennyire hatékonyak az omikronnal szemben, addig biztosan nem nyitják meg a kapukat a külföldiek előtt, és a hazatérő izraeliekre korlátozások várnak.

 

Most mindenkit az omikron foglalkoztat, hogy az valójában milyen veszélyes lehet, mekkora károkat okozhat. Rusvai az RTL Klubnak nyilatkozott a kérdésben, és mondta el az ezzel kapcsolatos véleményét.

 

Rusvai Miklós, az RTL Klubnak elmondta, a mostani járványhullámot még nem ez a variáns okozza, „tehát nekünk mindig a közelebbi tüzet kell oltani először.” Emiatt is mindenkit arra biztat, hogy vegye fel az oltását, ha nem most, akkor a következő héten, a meghosszabbított oltási akcióhét második szakaszában.

 

„Oltassa magát, hiszen nekünk még a delta, és a delta plusz variáns okoz fejfájást.” Szerinte egyelőre a jövő kérdése, hogy Európában mennyire fog elterjedni az omikron, erre jelenleg nem lehet pontos választ adni. „Nekünk még nem ettől kell tartani.”

 

„Ez a variáns legfeljebb tavasszal okoz majd egy újabb járványhullámot.” Nem zárja ki, hogy a tavasszal már az omikron fogja okozni az ötödik hullámot, és nem a delta, mint korábban például a brit esetében.

 

Rusvai arról is beszélt, hogy a mostani vakcinák esetében lehetséges, megfigyelhető egy esetleges hatékonyságcsökkenés az omikronnal szemben, de teljes hatékonyságvesztés biztosan nem áll fent.

 

A szakember szerint a következő hetekben lényeges korlátozásokat nem szükséges bevezetni az új variáns megjelenése miatt. „Meglátjuk, hogy azok az országok, amelyek érintettek, milyen intézkedéseket hoznak, és hogy ezek mennyire hatékonyan fékezik a járvány terjedését.”

 

Rusvai őszintén reméli, hogy a karácsonyi szezont nem fogja befolyásolni a vírus, és továbbra is fenntartja azon feltételezését, hogy a negyedik járványhullám december elején tetőzni fog, és karácsony előtt apadásnak indul.

Tovább olvasom