Rusvai Miklós: Mindenki meg fog fertőződni, de akit beoltottak, az nagyobb védettségre tehet szert

Zajlik az iskolákban a 12–18 év közötti gyerekek oltása, de mindössze az érintettek húsz százaléka jelentkezett rá, közben a nyakunkon a járvány negyedik hulláma. Balogh Judit Rusvai Miklós virológussal elemezte a helyzetet a Témában.

2021. szeptember 01. 23:53

Rusvai Miklós: Mindenki meg fog fertőződni, de akit beoltottak, az nagyobb védettségre tehet szert

Az eddigi adatok alapján a diákok 55-60 százaléka veszi fel a vakcinát, ez nagyjából a felnőtt népesség oltási arányának felel meg – Rusvai Miklós szerint ez a szám nem túl biztató. A szakértő elmondta, a magyar lakosság egészségtudatossága sajnos nagyon alacsony, illetve a hatóságokkal és az egészségüggyel szembeni bizalom sokkal rosszabb, mint nyugaton.

Rusvai is problémának tartja a kínai vakcinát az alacsony hatékonysága miatt, de arra hívta fel a figyelmet, hogy akik akarták, már megkaphatták a harmadik oltást bármelyik másik készítményből.

Az alacsony hazai oltási plafont elsősorban nem is a Sinopharm gyenge teljesítményének tudja be, hanem annak, hogy sokan az oltás hatékonyságában, a vírusban, de még a magas halálozási arányban sem hisznek.

Rusvai Miklós hozzátette, várhatóan mindenki meg fog fertőződni, de azoknál akik be vannak oltva, nem csak enyhébb lesz a lefolyása, de még magasabb szintű védettségre tehetnek szert azzal, hogy átesnek a betegségen. Azt is elmondta, hogy ő híve a vakcinák keverésének, ezért harmadik oltásnak, két adag Pfizer után, a Jansen készítményét választotta, amit már meg is kapott.

Nézze meg a teljes beszélgetést itt!