Rusin Csaba a Témában: Lesznek még ügyek Újszentivánon, a polgármester azzal fenyegetett, hogy levereti a vesémet

Az Élhető Újszentivánért nevű Facebook-csoport elindítója a Szeged Televízióban leszögezte: nem akar polgármester lenni, nem azért nyomoz már két éve Putnik Lázár gyanús ügyei után.
Szeged.hu

2022. február 09. 20:35

Rusin Csaba a Témában: Lesznek még ügyek Újszentivánon, a polgármester azzal fenyegetett, hogy levereti a vesémet

Mosolygós újszentivániakat, élhető települést szeretne Rusin Csaba a Szegedtől tíz kilométerre lévő Újszentivánból, ezért lett elege Putnik Lázár ügyeiből és a község megosztottságából – mondta Rusin Csaba a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában.

 

Az újszentiváni férfi szerint Putniknak soha nem volt ellenzéke, negyedik ciklusát tölti polgármesterként, ezért döntöttek úgy még 2019-ben, hogy igyekeznek feltárni a településvezető ügyeit.

 

„A falu borzalmasan megosztott, és én tartok tőle, hogy esetlegesen tragédiák is történhetnek” 

 

– mondta Rusin, majd Balogh Judit műsorvezető kérdésére válaszolva azt mondta, az ügyészségi közleményben is szerepel, hogy megpróbáltak tanúkat befolyásolni az ügy vádlottjai.

 

„Nem válogatnak a módszerekben. Én is nagyon sok fenyegető levelet kaptam” 

 

– állította a műsorban az újszentiváni férfi. Hozzátette: legutóbb olyan névtelen levelet kapott, amiben a polgármester arra utasította az egyik alkalmazottját, hogy veressék le a veséjét.

 

„A levél a birtokomban van, az eredetit pedig a nyomozóhatóságnak átadtam” 

 

– mondta Rusin, aki szerint őt és két kollégáját megfenyegette az újszentiváni polgármester.

 

Rusin Csaba arról is beszélt, hogy nem fél, ha félne, nem csinálná a tényfeltáró munkát, és a munkásszálló építésének ügye sem jutott volna el a feljelentésig.

 

Azt is elmondta, a fiktíven foglalkoztatott közmunkások ügyében a fia révén érintett, a fia volt az első, akiről kiderült, papíron államilag finanszírozott közfoglalkoztatott volt, tehát valaki fölvette a fizetését, miközben Hollandiában dolgozott.

 

Rusin Csaba szerint háromféleképp „dolgoztak” a csalók: 

  • volt olyan, aki tudott róla, hogy közfoglalkoztatottként fölvették, alá is írta a papírokat, de nem kapott csak 5-10 ezer forintot,
  • előfordult olyan közmunkás is, aki nem kapott pénzt, de legalább a társadalombiztosítása rendben volt,
  • és voltak olyanok, akik nem is tudtak róla, hogy közmunkásként szerepelnek a nyilvántartásban.

 

Az újszentiváni férfi szerint 150–200 közötti fiktíven bejelentett közmunkásról is szó lehet 2012-től napjainkig. Volt, aki 4, más 8 hónapig vagy akár 2 évig is lehetett így közfoglalkoztatott. Utánuk 54 és 90 ezer forintos bért is fölvettek havonta.

 

Azt nem tudta megmondani, hogy szerinte mekkora összegről lehet szó, mennyi pénz juthatott illetéktelenek kezébe. Rusin Csaba arra hívta föl a figyelmet, hogy ezeknek az embereknek gyakran az állam támogatta a közfoglalkoztatását, sőt, diákmunkások is dolgoztak az önkormányzat kötelékében.

 

Az újszentiváni férfi azt is elmondta, szerinte a fiktív közfoglalkoztattak ügyében rengeteg papírt kellett aláírni, Rusin szerint ezt a polgármester nem tehette meg egyedül a hivatalban.

 

Rusin Csaba szerint lesz még meglepetésben része Újszentiván lakosságának, mert tud egy feljelentésről költségvetési csalás ügyében a Magyar Labdarúgó Szövetség felől is TAO-támogatások ügyében.

 

Putnik Lázár a Szegedi Híradónak szerdán, a kecskeméti bíróságon azt mondta, nem követte el azokat a bűncselekményeket, amikkel vádolják.

 

Nézze meg a beszélgetést Rusin Csabával a Témában!