Rusin Csaba a Témában: akár a 8 milliárdos értéket is elérhetik a gyanús ügyek Újszentivánon

Újszentivánon egyetlen olyan beruházás nem volt az elmúlt tizenöt évben, ami a hatályos jogszabályoknak megfelelt – állítja az Élhető Újszentivánért csoport alapítója. Állítólag Dzsínó sukár balatoni apartmanházán dolgozhattak a falu közmunkásai is.
Szeged.hu

2022. február 23. 16:07

Rusin Csaba a Témában: akár a 8 milliárdos értéket is elérhetik a gyanús ügyek Újszentivánon

Közmunkások fiktív foglalkoztatása, soha meg nem épült víztározó, fácántelep – aki régóta foglalkozik a polgármester gyanús ügyeleteivel azt mondja, akár 8 milliárd forint is lehet a végösszeg, amennyit ezen a kis településen a Fideszhez közeli polgármester gyanús vagy akár soha meg nem épült beruházásokra számolt el, majd a pénz ismeretlen zsebekbe vándorolt.

 

Február 8-a óta van előzetes letartóztatásban Putnik Lázár újszentiváni polgármester. A vád 113 millió forint értékű költségvetési csalás. Az ügyben érintett a polgármester Balaton melletti apartmanháza, aminek az építését Dzsínó néven chaten rendszeresen ellenőrizgette fotókon keresztül Putnik.

 

Rusin Csaba a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában azt mondta, 800 millióról indultak, aztán 1 milliárdról beszéltek, de mostanra 8 milliárd forint értékről suttog a falu. Rusin szerint Újszentiván felébredt, 32 évvel a rendszerváltás után idén újra a saját maguk dönthetnek a település sorsáról.

 

Az Élhető Újszentivánért Facebook-csoport alapítója, aki több ügyben is feljelentést tett, azt mondta, a falubeliek eddig féltek megszólalni, de nem vágynak semmi másra, csak hogy tiszta lappal induljanak, és tisztán lássanak: mi történt az elmúlt 15 évben, kiknek, milyen szerepük volt az ügyekben.

 

„Akkor nem beszélünk mellé. Akkor nincs nyolc milliárd, nincs négy milliárd, hanem pontos összeg van. Akkor nem beszélünk a fácántelepről, az ötvenezer köbméteres, zárt rendszerű víztározóról. Érdekes adatok vannak”

 

 – mondta Rusin Csaba, aki reméli, úgy futnak majd neki az időközi önkormányzati választásoknak, hogy ezek az információk a birtokukban vannak.

 

Arról, hogy jöhet ki a 8 milliárdos összeg, amiről Újszentivánon beszélnek, Rusin Csaba azt mondta, 2006-tól kezdve kell nézni a beruházásokat.

 

„Újszentivánon egyetlen olyan beruházás nem volt az elmúlt tizenöt évben, ami a hatályos jogszabályoknak megfelelt. Szinte minden beruházás valamiben sérült” 

 

– állítja Rusin, aki szerint fiktív beruházásokról is lehet beszélni.

Az Élhető Újszentivánért Facebook-csoport alapítója szerint például 2015-ben több ezer eurót fizettek ki az ötvenezer hektáros víztározó tervezésére, sőt Rusin úgy tudja, kiviteli terv is készült, de a víztározó nem épült meg. Rusin szerint a beruházásról egy szó sincs a település honlapján, pedig ott szerepelnie kellene a projektnek.

 

Rusin Csaba szerint a 113 milliós költségvetési csalással kapcsolatos gyanú bűnszervezetben történő elkövetésről szól, de szerinte más ügyekben is megállhat a bűnszervezet.

Arra a kérdésre, hogy más politikusokat is érinthet-e az ügy, Rusin azt mondta, nem kívánnak politikát vinni az ügybe, és az sem mellékes, hogy április 3-án választások lesznek.