Rtl.hu: Nyomozók vitték el otthonából Újszentiván polgármesterét, Putnik Lázárt (frissítve)

Egy korábbi NAV-razzia fejleményeként vették kedden őrizetbe a Csongrád-Csanád megyei község polgármesterét, de egy, az újszentiváni önkormányzattal szerződésben álló pályázatírót is elvittek a nyomozók.
Kovács M. Norbert

2022. február 09. 18:05

Rtl.hu: Nyomozók vitték el otthonából Újszentiván polgármesterét, Putnik Lázárt (frissítve)

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a polgármester mellett egy önkormányzati alkalmazott és egy építőipari cég vezetőjének letartóztatását is indítványozták. A kiadott közlemény szerint a három férfi egy munkásszálló építése során az állami költségvetésnek 222 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.

 

A megalapozott gyanú szerint a polgármester 2017. júliusában nyújtott be támogatási kérelmet a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalhoz, melynek alapján még ugyanezen év októberében 222 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a község a Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól. A pályázattal összefüggésben kapcsolattartóként az önkormányzat egy alkalmazottját jelölték meg. A pályázatban a projekt teljes bekerülési költségét 371 millió forintban jelölték meg, 149 millió forint saját forrás megléte mellett. A polgármester a támogatási kérelemben a beruházás teljes költségét valótlanul túlárazta az eljáró kormányhivatali alkalmazottakat megtévesztve. A közbeszerzésbe egy a polgármester ismeretségi körébe tartozó budapesti építőipari céget vontak be, melyre azért volt szükség, hogy a túlárazott kivitelezéssel összefüggésben számlák kibocsájtásával a támogatási összeg lehívását biztosítsák. A valóságban a kivitelezést a polgármester által kijelölt cégek végezték, az általa irányított önkormányzati alkalmazott közvetítésével.

 

A munkásszálló kulcsrakészen 258 millió forintból megvalósult, a fent maradó 113 millió forintból a budapesti cég vezetőjével a polgármester mintegy 70 millió forintot a saját cégének utaltatott, majd abból társasházakat épített, ingatlant vásárolt. A fenti összegből 10 millió forintot még egy szociális szövetkezetnek utaltak, míg a további összeg sorsa egyelőre ismeretlen.

 

Szanka Ferenc a Főügyészség szóvivője elmondta, a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint hűtlen kezelés bűntette miatt indult eljárásban az ügyészség a szökés, elrejtőzés, a bűnismétlés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel tett indítványt a gyanúsítottak letartóztatásának egy hónapra történő elrendelésére. Az eljárás meghiúsításának veszélyét alátámasztják azok az adatok is, melyek szerint a polgármester és munkatársa többször próbáltak tanúkat befolyásolni.

 

Korábban írtuk: 

 

Nyomozók vitték magukkal kedden az otthonából Újszentiván polgármesterét, Putnik Lázárt – írja az rtl.hu, aminek az információját Juhász Tibor, a község alpolgármestere is megerősítette. Ugyanakkor Juhász azt már nem tudta megerősíteni, hogy a NAV nyomozói vették őrizetbe Putnikot.

 

A lap úgy tudja, még január 20-án bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt tartottak házkutatást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói a polgármesteri hivatalban, és az ügy a település a közfoglalkoztatottainak bérével áll összefüggésben.

 

Az rtl.hu az üggyel kapcsolatosan úgy értesült, hogy egy, az újszentiváni önkormányzattal szerződött, külsős pályázatírót is őrizetbe vettek kedden a településen.

 

Szerdára rendkívüli önkormányzati közgyűlést hívtak össze Újszentivánon, aminek egyetlen napirendi pontja a képviselő-testület önfeloszlatása.

 

Putnik Lázár a kistelepülés vezetése mellett információink szerint vőfélyként is tevékenykedett, így vélhetően a közeljövőben esedékes ilyen munkáit sem fogja tudni ellátni. 

Vélemények

mutasd mind