Rovó László: Nincs semmilyen nyomás, még az sem biztos, hogy lesz egyetemi átalakulás

A rektor az egyetemet képviselve kötött együttműködési megállapodást Csongrád-Csanád megyével, majd válaszolt a modellváltással kapcsolatos kérdésekre.

2021. január 19. 14:57

Rovó László: Nincs semmilyen nyomás, még az sem biztos, hogy lesz egyetemi átalakulás

– Ezek a gyakorlati képzések olyan lehetőségek, amelyek ennek a komplex kérdésnek, mint a területfejlesztés, az elsajátításában nagy hasznára lesz a diákoknak. Látható, milyen strukturális változások kezdődtek meg itt a régióban, ami úgy gondolom, újra fogja írni Csongrád-Csanád megye egész struktúráját – mondta Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora annak a megállapodásnak az aláírása után, amelyet az SZTE a megyei önkormányzattal kötött azért, hogy közösen indítsanak duális képzéseket. Az biztos, hogy kezdésképpen vidékfejlesztő mérnök, településfejlesztési geográfus hallgatók részt vehetnek ebben a képzésben, ha akarnak; és a különböző tudományterületek száma folyamatosan bővülhet, a megye és az egyetem egyaránt nyitott a közös együttműködésre.

De ami ennél sokkal fontosabb volt: a hétfői szenátusi ülés után a rektor beszélt a lehetséges modellváltásról, ami szerinte nem is biztos, hogy megtörténik.

– Az egyetem-átalakítással kapcsolatosan fontos leszögezni, ha az egyetem a megfelelő információk birtokában úgy dönt, elindulunk ezen az úton, akkor ezen fogunk elindulni. Nincs semmilyen nyomás, még az sem biztos, hogy lesz egyetemi átalakulás, ezt szeretném hangsúlyozni. Nyilván számos előnye van, hiszen teljesen más gazdasági környezetbe kerülne át az egyetem, ami egy sokkal könnyebb mozgást tenne lehetővé, azok a fejlesztési pénzek, amikhez így hozzá tudnánk jutni, előrevinné az egyetemet, még hatékonyabban tudnánk együtt dolgozni a megye szereplőivel is. Még egyszer hangsúlyozom, nem volt még semmilyen döntés. Megnézzük a lehetőségeket, minden oldalnak vannak előnyei, hátrányai. Valamikor a jövő héten eldöntjük, átalakul-e az egyetem, vagy marad minden a régiben. Nagyon óvatosan kell fogalmazni.

Csak akkor fogunk ebbe az irányba elmozdulni, ha olyan garanciákat tudunk kapni, hogy az egyetem függetlensége megmarad.

Az eddigi információk alapján azt mondom, ha ezeket a garanciákat kérjük, akkor meg fogják adni. A január végi szenátusi ülésnek nincs még pontos időpontja, folyamatosan egyeztetünk az egyetem összes polgárával. Látni kell, ez egy nagyon fontos kérdés. Ez a kérdés el fogja dönteni, hogy az elkövetkező száz évben hova juthatunk. Úgy gondolom, egy modern, az elvárásoknak jobban megfelelő, aktívabb, a gazdasággal jobban együttműködő egyetem a kelet-európai régió legnagyobb kutató és oktatóközpontjává válhat – mondta Rovó László rektor.

Garai Szakács László–Márok Tamás