Rotschild Klára-kiállítás: a Kelet Diorja színesítette a Kádár-kor szürkeségét

A látogató nélküli múzeum olyan, mint az olvasatlan könyv – fogalmazott a pénteken megnyílt Rotschild Klára kiállításon Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, aki Fogas Ottóval, a Móra Ferenc Múzeum vezetőjével együtt adta át a látogatóknak a Rotschild Klára munkásságáról szóló tárlatot.

2021. június 26. 19:06

– Európai szintű kiállítás nyílt Szegeden, és annak külön örülök, hogy a Fekete házat a Rotschild Klára-kiállítással sikerült visszahozni a város kulturális vérkeringésébe – mondta el megnyitó beszédében Fogas Ottó, aki ez év februárjában maga vetette fel a Magyar Nemzeti Múzeum vezetésének, hogy tárlatukat elhozzák Szegedre.

Az utóbbi évek egyik legjobb hazai kiállításának nevezte a most megnyílót Varga Benedek, aki nem minden irigykedés nélkül tette hozzá, hogy a budapesti Rotschild Klára-kiállítás az ottani térbeli lehetőségek miatt színvonalban elmarad a szegeditől.

Kattinson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca kiállításon készült képeit!

A kiállítás különlegessége, hogy a divattörténet, különösen a hazai kommunista idők divattörténete nem tartozott eddig a kiemelt múzeumi témák közé – fűzte tovább gondolatait a fővárosi múzeumvezető.

A Kádár-korszak szerinte három szóval jellemezhető: szürke, unalmas és igénytelen. Ez érvényes a kor öltözködésére, divatjára és az abban az időben készített ruhákra. Varga Benedek szerint ehhez a világhoz mérten nagy kontrasztot jelentett Rotschild Klára divattervezői munkája.

Rotschild Klárát a „Kelet Diorjának” nevezték – vette át a szót a kiállítás kurátora, Simonovics Ildikó, aki hétfőn a Fekete házban megtartott sajtótájékoztatón harangozta be a pénteken megnyílt tárlatot.

A divattörténet hazai helyzetét jól jelezi az a tény, hogy a Budapesten megnyílt Rotschild Klára-kiállítás előtt csupán a tervező három ruhája volt közgyűjteményben megtalálható. A szorgos kutatómunka eredményeként száznál több ruhát sikerült felkutatni és beazonosítani. Ebből közel harminc került a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdonába.

Hogy a hazai történelmi emlékezetben ilyen jelentéktelen helyet foglal el a divattörténet, arról maguk a tervezők is tehetnek, akik nem tartották fontosnak, hogy munkáikat megőrizzék az utókornak – fogalmazta meg az előbbiek kapcsán Simonovics Ildikó, a kiállítás kurátora. Évekkel korábban maga vezetette fel a Magyar Nemzeti Múzeum vezetőinek, hogy rendezzenek kiállítást a szocialista Magyarország 1976-ban elhunyt divatdiktátoráról, aki Kádár János feleségének és a kor ünnepelt színésznőinek tervezte a ruháit.

A Múzeumok Éjszakájához kapcsolódott a Fekete házban pénteken délután megnyílt kiállítás, amely a Rotschild Klára, divatkirálynő a vasfüggöny mögött címet viseli.

B. P.